Tuesday, October 4, 2011

HoNg KoNg : DaY 2 @ DiSneYLaNd


....sambungan dari....
1. Hong Kong : Day 1 [Pt 1]
2. Hong Kong : Day 1 [Pt 2]


Rasanya sume org esp. kanak2 tau watak2 katun cam Mickey & Minnie Mouse, Cinderella, Goofy & Pluto, Peter Pan etc. hasil ilham dari Walt Disney [sekadar namakan sebhg dari watak2 kartun terkenal Walt Disney]. Pihak Disney juga buat sebuah taman tema impian yg lengkap yg dinamakan Disneyland yg dimulakan di US.


Disneyland juga da lebarkan sayapnya ke bhg Asia & ditmptkan di Hongkong. Nak gi jejauh kat USA tu ntah ble la rezeki tu akan dtg, nan hadooo. Tapi yg bestnya aku dpt rasakan keseronokan & kembali ke zaman kanak2 ble dept. aku masukkan DISNEYLAND sbg salah satu program kat Hongkong.
Yahuuuuuu........korang hadooooo???? *kekwat sambil lompat2 katak*


So, ari ke 2 kat Hongkong, kami diambil oleh agent dgn mini bus ke tempat yg sungguh terkenal di seluruh dunia tu.



Sbhg watak2 kartun product Disney


So tak yah cite pjg, korang tgk je la gambar2 yg ditepek kat sini utk menjeleskan diri sendiri, muahahahaha *gelak setan*....


HARAP MAKLUM : sesapa yg bunuh diri bkn tanggungjawab penulis blog
*kekwat tahap langit ke -7*


Dialog korang : "...Eleeeeeeeee, eksen. Kalo tak disponsor lom tentu sampai sana...." *sambil cebik2 jeles*.


Pintu gerbang ke Disneyland Resort, Hong Kong

Posing2 lu sblm msk ke sana

Posing kat luar entrance

GAC Girls

Bergambar dgn banner
[sayangnya gambar ni blur]

Entrance ke Disneyland

Entrance Ticket
[salah satu watak yg diprint diticket]




Disneyland Hongkong menyambut ulangtahun ke 5

Sleeping Beauty Castle
[ble mlm kat sini la fireworks akan dilancarkan]


Kat situ ada cam small town ngan kedai2/emporiums yg menjual brg2 souvenir products Disney. So, kite leh pusing2 ronda kat situ & tgk apa2 brg yg leh dijadikan buahtgn utk org2 tersayang atau utk simpanan sendiri.












Sempat gak la aku jd model tak rasmi products Disneyland [baca : model yg direject] hehehe. Yo lar nak beli sume tak mampu, so amek gambor je lerrrrrrrrrrr. Agi pon kowang bkn tau aku beli ke tak kan? Opppssss tersebut lak.....


Dialog korang : "....ko hengat ko cantekkkkkkkkk..." *sambil cebik jeles tahap paling kronik*.


Souvenirs shops [ada bbrp buah]




Justify Full

Kat situ gak ada gerai yg jual makanan ringan
[non-halal] & minuman. Kami kerap soping2 minuman je la. Kebetulan masa tu mmg panas giler, kejap2 haus. Air yg kami bawak dari luar tak ckp utk tampung keperluan kami.


Gerai makanan ringan [non-halal] & minuman



Lepak kejap ilang lelah


Ada kesah lucu masa kami berihat ilangkan lelah tu. Masa tu aku borak2 ngan kengkawan aku yg dlm gambar tu. Aku propa dorang camne aku seludup coklat (makanan luar) ke dlm dgn sorokkannya dlm bra aku [ekceli aku selit kat poket suar je] hehehe....


Pastu org kat sebelah kerusi kami dok tu ketawa & kami pon heran & aku ckp lar "cam pahammmm jer". Pastu org tu trus jawab "pahammm". Trus kami menjerit, "....ooooooo Melayuuuuuuuuu...". Aku apa lagi trus malu & cuba nak sorokkan muka. Aku igt dorang tu Filipino, sbb aku tak pasankan pompan bertudung yg sama ngan dorang tu.


Masa kami borak2 & tanya dorang dari mana, rupa2nya dorang pon dari M'sia - Johor & jugak dlm rombongan ofis gak.


Moral of the story. Walau kat mana pon korang berada, jaga pertuturan sbb org yg paham bhs yg dipertuturkan berada di mana2.



Model belon + payung Disney

Posing agi - depan souvenir shop

Group photo di depan City Hall
Kami tumpang solat kat VIP Room kat situ [pas wat special arrangement]



Part makan mmg ssh kat sana sbb sumenya non-halal. Nak bawak dari luar pon xleh sbb makanan luar mmg TAK DIBENARKAN LANGSUNG. Pihak Disneyland akan cek setiap beg yg dibawa ke dlm. So, kami pon wat arrangement ngan Warung Malang (yg aku ada cite kat Day 1 Pt 1 tu]. Makanan yg ditapau tu kami simpan di locker yg disewa khas kat luar entrance Disneyland.


So, pas solat Zohor kami sume keluar utk lunch. Kami leh keluar dr sana bbrp kali dgn syarat kena chop invisible stamp kat tgn. Ble nak msk semula mrk akan scan stamp tu sblm benarkan kami msk semula.


Lunch kat luar Entrance/Exit Disneyland


Pas lunch kami sambung msk ke Disneyland & abeskan ronda2 kat situ.


Mkn lama mkn ramai pengunjung2 kat sana

Tumpang amek gambor org lain, nak tgu beratur pjg nooooo


Sempat gak la kami main games yg ada kat situ. Oleh krn kami da berpecah kpd bbrp group [pompan besa la tersangkut shopping kat souvenir shops lelama], so group kami smpt main permainan yg lite2 & lbh utk kanak2 jer, hehehehe....Almaklumla msg2 gayat Senah hoiiiiiiiiiii....


Beratur sblm naik Dumbo the Flying Elephant


Tgl 2 lelaki [sorang yg baju belang & sorang agi tukang amek gambor] yg follow kami. Sian dorang terpaksa gak naik permainan kanak2 ngan kami w/p ati dorang meronta2 nak cuba permainan yg lebih 'tough' & mencabar cam Space Mountain - Ghost Galaxy etc.


Jejaka2 tampan yg 'menyesal' follow kami, hehehehe

'Mencabar' tak permainan kami?
[tgk minah baju putih tdg itam.....muka selengerrr jer, muahahaha]



Ni lak masa parade yg hanya bermusim. Kebetulan kedtgan kami tepat pd masanya. Mmg sonok tgk cartoon characters yg seolah2 idop didepan mata kami.


Posing2 sambil tunggu parade bermula


Sempat gak dorang jual belon & minuman sblm parade bermula
Mmg laku gak la bisnes dorang masa tu sbb panas

Parade yg dimulakan dgn permainan trompet dgn lagu2 Disney








































Kanak2 diajak menari bersama2




Apa yg aku perhatikan peserta2 parade tu bkn sumenya org2 Hongkong tp jugak dari bbrp negara cam Filipina, US & Eropah.



Pas abes parade kami sambung pusing2 agi. Tmpt tu takde la bape bsr tapi kami ttp tak abes ronda sbb org leh kata sesak gak esp. kalo kami nak main permainan kat situ atau msk ke mana2 tmpt yg perlukan kami beratur.



Tommorowland

Adventureland

Tarzan's Treehouse
[nak ke sana kena naik rakit khas]

Tak sempat naik ke rumah Tarzan ni



Jungle River Cruise
[mysterious rivers of adventure journey]




Mickey's Philar Magic [3-D Adventure]

Tonton kartun 3D


Panggung 3D
[sampai basah kena percikan air & leh bau makanan cam dlm film tu]

Tommorowland waktu malam - cantek ngan lampu


Kebetulan mlm kami kat sana adalah Halloween Nite. So mmg hanya masa tu la hantu2 halloween akan 'berkeliaran' kat sana.
Ni ada agi kesah lucu. Masa tu senja & aku ngah berdiri di kwsan lapang & tiba2 kat blakang aku ada sorang menyergah dgn jeritan yg menakutkan. Aku igtkan tu adalah kwn2 aku yg mmg ske mendajalkan kami ngan lawak2 dorang. So aku tak takot langsung ngan sergahan tu.


Tiba2 aku nampak kwn2 aku menjerit ketakutan & berlari. Pastu baru aku rasa cam ada something wrong. So, cpt2 aku toleh ke belakang & tiba2 aku ternampak sabit bengkok sdg coba nak pancung aku. Trus aku jerit histeria & berlari ketakutan.


Mmg jeritan aku tarik perhatian sbhg org kat situ esp. kwn2 aku yg mmg nampak dari jauh. Rupa2nya tu adalah salah satu hantu halloween yg mmg akan cuba takut2kan pengunjung2 kat situ. Mmg ilang semangat aku masa tu. Cam nak terkencing & menangis pon ada tapi ble tgk kwn2 aku ketawakan kami trus aku tersengih2 jer lar. Hahahahaha.....



Hantu Halloween
Hantu ni la yg aku 'takutkan tu'
[ada banyak lagi tapi aku tak brani nak tepek sini, hehehe]


Sbg penutup, permainan firework [bunga api] yg beranika warna diiringi lagu2 Disney adalah saat2 yg ditunggu2 oleh sume pengunjung. Percikan bunga api yg beranika warna & ragam mmg cantik & sukar digambarkan. Kami dpt amek sbhg gambar [still photo & video] percikan firework tu. Sebenarnya kalo korang berada kat situ baru korang paham camne cantik & gemilangnya suasana tu. Masa tu aku berharap sgt kalo anakku Afif ada sama....


Fireworks @ Sleeping Beauty Castle












Ada bbrp lagi video yg diambil tapi ssh nak upload kat sini sbb terlalu pjg.


video

Video fireworks
[ada bbrp video agi tapi terlalu pjg utk diupload kat blog ni]



Maka berakhir la seharian [dari siang ke malam] kami kat Disneyland yg tinggalkan banyak kenangan2 manis wat kami & sekiranya ada umur & rezeki aku nak pergi agi ke sana sbb bnyk tmpt yg aku tak smpt nak explore dek kesuntukan masa.



BYE BYE DISNEYLAND....WILL BE BACK AGAIN [insyaallah]
Permohonan utk menjadi sponsor dibuka dari sekarang......hehehehe


Shikin JD : Nantikan sambungan Hong Kong : Day 3 & 4


12 comments:

Datin Terseksa said...

ele... tak heran...tokyo nyer vassz lagi la...*larikkkkkkkkkkkk

Shikin JD said...

Hahahahaha Datin...mampu kat Hongkong je lerrr, tu pon SPONSORED, hikhikhik....org lain hadoooo??

*muah muah*

Datin Terseksa said...

Lengkali mintak hanak hekan atau sugar daddy berpangkat dato' sponsor...baru meletops!!!

Shikin JD said...

Kalo hanak hekan kite lak yg kena sponsor dia...

Bapak gula mmg ssh nak cari, kalo bapak hayam tu merata ada, hehehehe....

Dato' lak yg ramai cucu tu senang jumpa tapi sume pon nan-hadooooooooo, kalo ado pon kena la body letop sama cam Datin....

*muah muah*

ipan_ijang said...

Kenapa langsung tak jeles nie? Lalallaalaalalla.

Shikin JD said...

Iye lerrrrrrrrrr, kite hanya mampu kat Hkg jerrrrrrrrr, org lain da sampai kat US/Tokyo nunnnnnnn... *nanges guling2*

*muah muah*

ipan_ijang said...

Bukan la kak kikin, saya tak minat disney.. sebab tu la.. tapi memang teringin pun nak gi luar negara... Anyway kalau ada rezeki, Insya Allah..

Shikin JD said...

Akk tak kesah la sbb mmg da company sponsor so gi je la, tapi ble da ada kat sana cam best lak...ye la kite kan pernah jd kanak2 dolu...

Tapi akk lbh ske kalo anak akk ada skali...insyaallah kalo ada rezeki lain kali leh bawak dia gi...

Eh! lupa nak wish kat Ipan, welcome to my blog, thanks sbb singgah ke blog yg tak seberapa ini, hehehe :)

*muah muah*

Datin Terseksa said...

okla okla iols buat2 jeles demi kakok kin tercayang....*hugs

Shikin JD said...

Hahahahahaha, Datin ni kelakar lar
Its ok lar Datin...cayang Datin gak

*muah muah*

shazlanshazabi said...

ya tuhan..robek hatiku melihat gambar2 ni tau....

Shikin JD said...

Tu la...sebbaik xletak pix bebnyk sbb seriau & pitam tgk darah2 ati org yg melambak2 tu..hehehe

*muah muah*

p/s adeiiiiiii xsempat2 agi nak hapdet sambungannya...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...