Friday, July 22, 2011

HeNFon BaRu....


Aritu aku ada cite psl aku & Afif gi Low Yat utk cari 'barang' kan? *fefiling ada org tanya2*. Senarnya kami dok cari2 henfon baru. Bkn utk Afif je tapi utk aku skali.


Kalo yg mmg da kenal aku lama tau la camne nazak & truknya kondisi henfon chap ayam aku tu. Sampai 1 ketika salah 1 henfon tu langsung da xdpt nak berfungsi [yg aku gunakan utk line Celcom]. Kdg2 kalo nak kol je leh dpt tapi kena offkan lu henfon tu, on blk & cpt2 msk no yg nak di kol. Abeh je ckp line putus semula *nanges*.


CHAP AYAM
Dr kiri : 2 hp aku & Afif


Da lama gak aku survey2 cari henfon yg sesuai. Aku cuba tanya2 kwn2, google kat tenet & baca lam paper/magazine mana2 henfon yg sesuai. Brand yg aku nak pilih samada Blackberry, Nokia, HTC, atau Iphone4. Tapi Iphone4 tu terlalu mahal utk budget aku, bkn xckp duit tapi rasa cam rugi lak, biar la yg sederhana kan, lainla ada yg nak sponsor *sampai sudah xde yg sponsor, huwarghhh*.



Afif lak xbape nak memilih asal quality camera bagus & tak mahal. So ada gak dia gitau mayb Nokia C3 jer pon da ckp padanya. Tapi aku lak ada plan lain, aku nak carikan dia henfon yg lebih baik dari tu.



Akhirnya pas kami ronda sana sini & survey specs & price, kami singgah ke booth authorised dealer utk brand Samsung. Pas cuba sbhg henfon yg di display, kami puas ati ngan model Samsung Galaxy Ace (GT-S5380) & Mini Galaxy (GT-S5570). Kebetulan lak Mini Galaxy ada special discount. So kami rembat la dua2 model tu. Yg penting original beb & lbh kurang cam Iphone bentuk & functionnya.


CHAP ANGSA
Dr kiri : Samsung Mini Galaxy & Galaxy Ace


Agipon pas kami survey kat lain2 kedai, harga lebih kurang jer, malah ada kedai yg jual Mini Galaxy lbh mahal dari original set, mayb dorang tambah mcm2 kot.



Mula2 masa masukkan simkad Celcom aku ok je lar, tapi ble blk uma upe2nya simkad tu trus kong & xleh nak bukak langsung. Pastu aku da panic, aku igt henfon aku da rosak sampai aku kelam-kabut gak lar. Tapi aku xsempat nak gi blk ke kedai yg aku beli tu sbb keje & rushing sana-sini.


Tapi last2 ble aku tukar simkad maxis aku msk kat hp baru tu, baru la ok & menyala hp tu. Since tu hp original set, so application sume kira basic je lar. Lagu2 setakat yg std & lagu2 bodoh, hehehe. Nanti2 la aku pk camne nak download atau ssh2 gi je kedai accessories mskkan lagu2 atau lain2 application.
Akhirnya dua2 hp aku da berfungsi semula pas aku tukar simkad celcom yg baru. Sebbaik xkena byr sbb kata pihak celcom, masalah manufacturer.


So pada kwn2 yg tau no maxis & celcom tu korang leh kol mana2 nombor, hockay *kekwat cam lar ada org nak kol*, hahahahaha.......



Kami msh xbiasa agi ngan fungsi hp baru tu. Kami msh terkial2 blajar. Tapi Afif lbh advance dari aku lar. Dia asyik ketawakan aku yg dok touch screen & keypad cam ayam patuk jagung, hehehe. Ye la jari aku xckp comel kot.






10 comments:

ShazlanShazabi said...

Ya Ampooonnnnn!! cemburu nyerr aku..kedua2 hp tu merupakan hp wishlist saya tau..apsal akak tak belikan untuk saya sekali...hukksss

*meh lerr kongsi reger dia dengan saya..

Shikin JD said...

Tu la akk carik2 gak sponsor kot leh sponsor hp utk kite 3 org tp xjumpa2, hehehe....

Wokey nanti akk inbox kat FB regernyer k!

*muah muah*

ShazlanShazabi said...

kita charassss jerr itamrazali..dia kan orang yang ado2..dan exclusive..*pecoootttttt

azahrohaizah said...

waaa Kikin kita pun dah tuka hp
juger..hehehe tp sponser lah..

(sekali sekala kita hapdet fb ngan Android )

advance hadiah besday kata nya, janji rajin makan ubat..wakaka

*hugs..muah muah muah

Shikin JD said...

Shaz,

Tu la kan, dia igt dia sorang je yg hadoooo, syhhhhhh, hahahahaha *amponn Tam*


Zazah,

Oo sama la kite tp kite xpandai nak hapdet kat FB tu...msh terkial2 blajar...

Bestnya dpt bedey pezen [psttt, sape la yg bertuah tu, hehehe], tapi yg xsyok tu part pesann penaja tu, hehehehe...

*polok xlpeas kowang dua, muah muah*

Fadzrul Azree said...

application n software download je kat market.. free je, asalkan ade connection internet... welcome to android world!!! heheheh

Shikin JD said...

Oo ye ke Fadz, thanks for the info...

Tapi masaalahnya.....tak tau camne nak buat, huwarghhhhhhhhh !!!!

TULUNNNNNNNNNNNNNN....


*muah muah*

Fadzrul Azree said...

ehehhehe...

Shikin JD said...

Ma da download da kat market tu [thanks to Aedy yg ajo mula2 tu], ada mcm2 upenya kan?

Berbaloi la beli hp ni...

*muah muah*

Fadzrul Azree said...

mmg berbaloi...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...