Monday, December 19, 2011

FeNoMeNa vs DaLiL CiPTaaN SeNdiRi....


Sebenarnya aku tak tau camner nak susun ayat kali ni sbb isu ni amatlah BERAT utk ditulis. Tapi aku terpaksa gak kongsi kat sini sbb aku tgk kebelakangan ni makin menjadi2 perkara2 yg melibatkan IMAN & AKIDAH w/p aku tau aku ni 'jahil' & tak layak utk mendebatkan fenomena yg berlaku skang ni.


Aku jd terlalu takot & sedih sesgt ble baca mcm2 'kesah' yg tak sanggup aku nak fikir esp. kalo kena kat family aku sendiri. Mgkn kowang paham apa yg aku maksudkan.


Dari pemerhatian aku terlalu ramai lak 'ahli bijak-pandai' yg 'MENGHALALKAN CARA' dgn 'dalil2 ciptaan sendiri'. Kdg2 ayat2 dowang tu cam nampak 'logik' & senang diterima bulat2 tanpa fikir pjg sbb 'seronok' dgn statement2 yg seolah2 berpihak pd mrk yg terlibat.


Yg dpt didikan agama suci Islam sejak kecik pon leh terpesong apatah lagi yg langsung tak dpt didikan agama atas sikap ke'urbanan' ibu-bapa yg lbh pentingkan pelajaran keduniaan.



Msg2 berebut2 kuarkan pendpt & 'syarahan' dgn ayat2 yg seolah2 boleh diterima akal ble dibaca.


Dlm hal agama suci Islam tiada kompromi...


HARAM TETAP HARAM !!!!


Aku berdoa & berharap semuga umat2 Nabi Muhammad SAW akan terpelihara dari unsur2 yg boleh menyebabkan kite sume menjadi ahli Neraka Jahanam nanti.


RUJUK...CARI & TUNTUT lah dgn AHLI ULAMA & saluran yg sebenar2nya & bkn 'berguru' atas dasar 'logik' semata2.


ALLAH tak boleh dipersalahkan atas apa yg berlaku kerana Dia Maha Mengetahui dgn apa yg telah diciptakanNya. Akal yg diberiNya kpd umat manusia adalah utk berfikir mengapa sesuatu perkara itu berlaku.


KEMBALI LAH KE JALAN YG BENAR

dgn berpandukan kitab suci Al-Quran


Semoga akidah kite sume akan terpelihara....amin.





Wednesday, December 7, 2011

Haaa....eNjeT LaGi????




Arini, 7/12/2011 aku gi spital sbb ada appointment ngan Dr. 25/11/2011 aritu aku diamek darah utk blood test penyakit aku. Bkn amek darah je tapi dgn urine test skali.





Tapi yg tak syoknya tadi ble Dr. ckp ujian yg dibuat dulu tak complete. Dorang tak wat ujian utk thyroid aku cam slalu.
Tapi allhamdulillah result blood test tu wat aku lega. Sume ok kecuali cholestrol tinggi & aku perlu atasinya dgn berdiet. Adeiiiii tu yg payah w/p aku mmg ngah giat berdiet skang ni tapi msh dok takuk tu gak. Lemak2 tepu ni da sebati kot ngan aku....




Yg tak bestnya ble Dr. soh aku wat lagi skali blood test utk thyroid saja arini gak. "What, again???", aku terjerit sket.



Adeiiii, da la aku ni penakut ngan jaru
m w/p da berjuta2 kali kena cucuk tapi msh gak fobia. Blood test 25/11 aritu seminggu baru ilang lebamnya. Komain teruk lagi lebam tu w/p senang lak nurse tu amek darah aku.




Alhamdulillah blood test tadi pon senang nampaknya nurse tu amek darah w/p katanya mmg payah cari urat aku. Bekas cucuk pon xnmpk cam dulu.
Tapi ujian kali ni aku xyah gi spital agi sampai la next appt. Dr. sendiri akan kol aku 2 ari lagi ble dpt resultnya samada aku leh truskan dose ubat yg aku makan skang atau kurangkan kalo keputusannya bertambah baik.


Dr. msh agi tanya samada aku nak amek solution spt yg dia sarankan dulu
, minum air iodine radioactive utk matikan trus thyroid (baca kat sini & sinun). Tapi aku kata aku msh perlukan masa utk berfikir & mgkn aku tak mahu amek jalan tu.






Friday, December 2, 2011

AdVaNce BeSdeY @ IcE sKaTiNg


Kalo kowang igt aku ada buat N3 besdey Afif @ 29/11/2011 kan? Sbb tarikh tu dia da blk ke Penang utk further-up study dia yg da bermula semester baru, so aku da berkira2 nak sambut besdey dia in-edgedeban [in-advance ler, hehehe].


Aku da congak2, kira2 sambil tertonggeng2, terlentang2 dok pk nak bawa dia gi mana. Takkan nak bawa tgk wayang jer, sbb last sem-break [7 Oct - 20 Nov] aku tak bawa dia gi memana sbb 'poket rabak besoooooo' *raung guling2 sambil lap hingus kat baju* So, igt nak ganti la ble dia blk kejap utk cuti Awal Muharram yg baru lepas ni.


Mula2 aku cadang nak bawa dia gi hi-tea kat atas awan, kat KL Tower [kelas ko Jah, ko hadaaa?] Tapi rupa2nya restoran berputar yg diusahakan oleh Restoran Seri Melayu dulu da tukar tgn & rasa cam tak berbaloi jer gi sana sbb harga yg sama hanya utk 1 drink + 1 dessert. Kalo dulu leh mkn apa aje dgn mcm2 menu, tau2 je la hi-tea kan, sumer ada. Mkn la selagi terdaya sambil nikmati permandangan KL yg indah ble restoran tu berpusing [romantik gitoooooo].


Tapi tup2 mlm 26/11/2011, Aedy [anak angkat aku kat Kuantan] ada update status dia kat FB gitau dia nak turun KL nak men esketing kat Sunway Pyramid. Tetiber tingat yg Afif pernah ckp dulu dia ajak aku gi sana. Tapi aku da plan xkan men esketing agi [serik ko Jah!], so aku rasa kalo ada org lain sama tentu aku xyah temankan dia dok bersejuk2-bergigil2 kat dlm tu sambil tertonggeng2 kan?



Aku pon gitau Aedy boleh lar men skali nanti ngan Afif. Mula2 Afif malu [w/p bkn la pertama kali dia jumpa Aedy] tapi last2 aku dpt gak pujuk dia gi sbb aku tau dlm ati Afif dia mmg nak cuba meluncur kat situ.


So, 27/11/2011 aku pon da janji ngan E'raz [anak angkat aku gak kat Kelantan] yg berhanimun kat KL ngan wife dia, Fify. Psl aku xpat gi wedding dowang dulu &aku da berniat nak bagi pezen. Kebetulan dia dpt turun KL so aku pon janji nak jumpa dia walo pon kjp utk bagi pezen tu. So janji pon dibuat masa dia OTW blk Kelantan pas Zohor. Pas pezen berganti-tgn aku & Afif pon tuju lak kat Hentian Duta utk beli tiket bas Afif blk ke Penang 28/11/2011.


Pastu kami trus ke Sunway Pyramid. Sampai je kat sana komain ssh nak cari parking. Ye la masa tu kan ke public holiday & tentu ramai yg tak ke mana2 [outstation] akan luangkan masa jenjalan ngan kengkawan atau family. Last2 kami park kat luar je, jauh sket tapi yg penting FREE PARKING, hehehe...


Sampai je kat dlm tu, Afif da lapooo w/p aku xbape lapo. Last2 kami msk restoran Popeye sbb dkt ngan tmpt Ice Skating tu. Pas makan & Asar, tiba2 Aedy kol kata dia da sampai ngan Hafeez.


Kite makan duluuuuuuuu


Tgk la betapa ramainya manusia kat dlm gelanggang ais tu


Org kemain ramai agi. Aieza yg comel-lote pon ada skali & dia da msk main ngan kengkwn dia dulu. Ooo yer, Aieza ni x-GF Aedy, aku pon mmg da biasa & kenal-mesra ngan dia kat FB sebelum tu. So aritu pertemuan pertama aku & Aieza & dia ngan Aedy lak berjejak kasih lar kat esketing tu pas da bertaon2 dowang tak bersua wajah, hehehe.


Aedy & Aieza


Tak yah la aku cite berjela2 agi, kowang tgk je la gambau2 yg aku tepek kat sini. Mcm2 aksi ada.


Afif yg baru 1st tm meluncur dibantu oleh Aedy & Hafeez






Kat mana2 pon acara berposing ttp menjadi agenda utama khennnnn? Tgk je la aksi2 jejaka2 idaman malaya ni berposing maut walau punnnnnnn...hehehe.







Hafeez, Afif & Aedy



Kat bawah ni lak aku ada tepekkan video2 adegan2 18L seram-ganaz [sila lihat dgn bimbingan owang tua].

video
Aedy ajar Afif

video


video
Hafeez pon tolong ajar Afif

video
Afif rasa da terror sampai leh tolong org, hehehe

video


Video last ni paling lawak pada aku. Tgk berkali2 pon aku still leh gelak guling2:

1. Aedy eksen masa pusing tapi tergolek pastu @ minit 1:17
2. Org blakang Afif yg hampir langgar dia tp tergolek kat blakang @ minit 1:33
3. Dak pompan yg tak leh control diri & melintang dpn Aedy & Hafeez sebelum jatuh @ minit 1:45-1:49

Pastu Afif yg slow & terkial2 ttp dpt truskan meluncur tanpa jatuh. Tingat lak kesah lumba lari antara sang arnab & kura2, hahahaha....


video


Pas dowang abes beresketing tu [lbh kurang 3 jam], kami pon gi dinner kat Teppanyaki, sponsored by Hafeez. Terimakasih daun keladi Hafeez ! Pas dinner aku antar dowang blk. Mmg sonok w/p bkn la plan dari awal. W/p aku tak main sama tapi aku rasa puas sbb dpt realisasikan permintaan Afif nak cuba beresketing.



Thursday, December 1, 2011

KaiN...kAiN...mUrAh...MuRaH...!!!


Salah sorang anak angkat aku kat Kelantan ada minta bantuan aku utk 'promote'kan bisnes keluarganya yg menjual kain2 spt Digital 1 M'sia, India Silk, Chiffon, Songket Thai, Cotton, French Crepe, K/ool Peach & Satin Crepe secara online dgn harga yg sungguh berpatutan & berbaloi.


Diskaun turut diberi jika membeli lebih dari 3 pasang. Sekiranya berminat bolehlah berhubung dgn mereka melalui email teratakwarisan@yahoo.com atau no tel 013-9401536.



Untuk melihat contoh kain2 lain yg dijual sila lawati De' Warisan.blogspot.


atau klik 'like' di FB page De'Warisan.



Shikin JD : Sbg persediaan utk Hari Raya nanti, leh la wat tempahan dari skang. Beli selai2 lama2 berelai2 Cik Kiah weiiiiiiii, baru la meriah raya nanti leh tayang2 & tukar2 ganti sambil posing2 dgn statement berasap "ko ada?" kat kg2 atau kat open2 hse kan Cik Senah? *matiler kekwat*.


Lagipon Cik Bedah, bkn senang nak tempah kat tailor2 menjelang ghaya, so beli & tempah dari skang. Sambil2 tu leh la 'slowtalk' ngan cik abg2 soh belikan ansur2, tentu poket cik abg tak 'senak & rabak' time nak bayor nanti. Katakan kat dia, nanti org kata bini sapa yg lawoooo kan?


Yg bujang2 tu pon leh la belikan utk gepren2 [utk yg memadukan gepren2, hehehe] ataupon utk ibu2 tersayang yg da penat peknenkan kowang 9 bulan++, besorkan kowang yg makan bertan2 susu serta da berperit-jerih masakkan utk kowang dulu....balas jasa ibu2 dgn hadiahkan 1-2 lai kain. Bkn mahal ponnnnnnnnn...so, slamat bersoping !



Tuesday, November 29, 2011

HaPpY BiRThDaY BaBy !!!



Arini, 29/11/2011 merupakan tarikh ulang tahun kelahiran anak kesayanganku Afif Farhan yg ke 19. Cam tak caya je 19 thn dulu dia dok dlm rahimku selama 9 bln++ & da bersama tempuh pelbagai2 peristiwa suka & duka selama itu.



Dia sorang anak yg senang dijaga masa kecik sampai la ke ari ni krn dia kurang karenah, tak banyak ragam & tak 'peningkan' aku lbh2 masa kecik dulu. Cuma skang ni ble dia da meningkat dewasa dia da ada pemikiran & pendirian sendiri. Dia jadik sorang yg tau memilih apa yg dimaukannya.


Kdg2 kami 'bertikam-lidah' ble msg2 nak menang dgn pendpt msg2, hehehe. Kdg2 aku 'kalah' tapi slalunya aku akan bagi alasan2 yg munasabah ngapa aku berpendirian camtu.



Aku slalu bagi peluang pd dia utk berkongsi apa saja dgn ku seumpama sorang kawan. Tp bkn sume cite dia nak share ngan aku, lbh2 hal2 remaja ni. Tapi aku tak kesah psl tu asalkan dia tau apa yg dia buat & tak langgar batas2 prinsip.


Afif, sempena hari berbahagia ni, mama nak ucapkan

SELAMAT ULANG TAHUN KELAHIRAN KE 19
Jadilah hamba Allah yg Baik,
Anak yg Taat & Pelajar yg Cemerlang

Jgn sia2kan hidupmu
Jadilah sorang yg berjaya
Mama akan sentiasa doakan kesejahteraan
& kejayaan kamu


HAPPY BIRTHDAY BABY !




Wednesday, November 23, 2011

TuHaN TLg LeMbuTkaN HaTi Dia....


Tetiba tersuker lak lagu ni


OMBAK RINDU

(Hafiz & Adira)


Tuhan tolong lembutkan hati dia
Untuk terima ku seadanya
Kerna ku tak sanggup
Kerna ku tak mampu
Hidup tanpa dia di sisi ku


Tuhan aku tahu banyak dosa ku
Hanya ingat Kamu kala duka ku
Namun hanya Kamu yang mampu membuka
Pintu hatinya untuk cintaku


Malam kau bawalah rinduku
Untuk dirinya yang jauh dari ku
Agar dia tidak kesepian
Selalu rasa ada cinta agung


Hujan bawa air mata ku
Yang mengalir membasuh luka ku
Agar dia tahu ku terseksa
Tanpa cinta dia di hatiku


Hanya mampu berserah
Moga cahaya tiba nanti


Tuhan tolong lembutkan hati dia
Untuk terima ku seadanya


Kerna ku tak sanggup
Kerna ku tak mampu


Thursday, November 17, 2011

WeDDiNg ReCePTioN....


Sambungan dari post ni : Akad-Nikah Anak Buah ku

Akhirnya setelah selamat diakad-nikahkan, pasangan diraikan di majlis yg meriah. Majlis ni dpt kumpulkan 2 buah keluarga besar & rakan2 pasangan pengantin baru.


Tak yah la cite pjg agi, kowang nikmati la gambar2 yg sempat aku amek & yg aku 'pinjam' [ciklok] dari org lain kat FB anak buah aku, hehehe [ala bape keping jer]. Gambar2 yg diamek oleh jurugambar professional tak dpt aku nak ciklok agi sbb msh dlm proses.


Tempat : Dewan Centrium, Setiawangsa
Tarikh : 12 November 2011



Diandam oleh Ismawardi Ismail [RTM]

Ske mekapnya yg simple tapi dpt naikkan seri
Mayb my niece ni putih melepak, so mekap sket2 pon da cantek
[cam Mak Yang dia gak, hahahaha]


Banner yg simple

Ni la lokasi majlis tu
[bersebelahan dgn Restoran Ikan Bakar Sekincan]



Pintu Gerbang dihiasi ngan juntaian kristal & lampu chandeliar

Tmpt ni mmg besar & dpt muatkan seramai 1,500-2,000 jemputan serentak

Tgk je la betapa luasnya tmpt tu



Ketibaan pasangan pengantin

Pengantin pompan diapit oleh adiknya sendiri
& pengantin lelaki oleh kwn rapat mrk




Pengantin melangkah masuk ke dewan diiringi oleh muzik traditional





Di singgahsana/pelamin yg cantek


Farra pon sama glam ngan pengantin
[sempat di warning oleh kakaknya supaya tak over-shadow dia, hehehe]

Pengantin makan sopan & malu2 tp tgh mlm cari makan
sbb kebulur kata dowang, hehehe


Antara menu di meja pengantin yg lazat [sbhg je foto]

Aku mkn tak pandang org...lapor sbb tak makan agi

Da isi perut sket baru leh senyum utk camera, hehehe


Sambil makan kami dihiburkan petikan biola oleh rakan pasangan pengantin


Antara tetamu yg hadir


Sepupu2 ku
[ni sbhg jer sbb terlupa nak amek yg lain]

Liza (my sis BFF) yg baru tiba dari Seremban,
wedding kwnnya di TV3 (mangsa tembakan di Somalia)

Sepupu & anak2


Adik-badik aku, ipar & anak2


Liza da lama xjumpa Afif, terkejut dia tgk Afif da bsr pjg

Syira & Baby Q (niece & nephew)


Ryan, Trisya, Tira & Di'ah (nieces & nephew)

Dowang ni pantang nampak camera, mulala mengedik2


Farra & my sis, Adek

Family lelaki

Family ku

Rakan2 pengantin


Dgn Mak Long (my sis)




Kwn2 sekolah my sis (bride's mum)


Sempat tarik pengantin amek gambar bersama



Alhamdulillah, berakhir jua majlis yg sungguh indah itu dgn selamatnya.
Msg2 berpuas-hati dpt bergambar kenangan bersama2 pasangan pengantin. Di situ juga menjadi tmpt pertemuan semula family & kwn2 yg da lama tak bersua.




Shikin JD : Arini, 17 November merupakan tarikh pernikahan aku dgn x-hubby aku.....jika kami msh bersama, arini merupakan ulangthn ke 20.....aku mula kenali dia 27 thn dulu....




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...