Friday, April 17, 2009

PMS...LeSu...MooDy...

Lama tol tak update blog ni w/p bkn lama sgt kan?

Bkn takde cite tapi ntah la mgkn aku tak bape sihat la. PMS...mood bercelaru & badan lesu ajer. Hari2 kat ofis & kat umah cam tak bape bermaya, asyik nak tido je. Tido pun awal tapi ble bangun still lesu.

Slalu ble PMS aku ok je tapi ntah la kali ni mood aku tak tentu arah. Di kesempatan ni gak aku nak minta maaf pada sorang kawan aku. Dek kerana mood tak elok tu kami hampir bergado kerana bbrp perkara.

Ye la sama2 ngah not in good mood & kebetulan ada perkara yg menyinggung perasaan masing2. Msg2 nakkan perhatian, so ble dlm keadaan camtu, tiba2 tercetus 'perang dingin' la tapi alhamdulillah da ok sket (harap2 la ye? - kamu tau sapa kamu kan?)

Ble jadi hal camni, apa yg patut kite lakukan???


Tips utk mengelakkan perbalahan & mengatasi masalah : (sekadar utk share, w/p aku bkn professional)

1. Tarik napas panjang2 & lepaskan....amek oksigen & buang karbon dioksida yg berkumpul di badan kite. Biar segar otak & badan.

2. Pastu dok bincang baek2 & mgkn mula2 akan berlaku ketegangan tapi ble da lama2 berbincang kite akan dpt mencari penyelesaian bersama.


3. Jgn dipendamkan apa yg terbuku di ati sbb jika dipendamkan maken lama maken membuak & akan 'meletup' satu hari nanti.


4. Cari penyelesaian sama2 elok2.


5. Kenang saat2 bersama yg menggembirakan ati msg2 samada gembira, lucu etc.


6. Maaf memaafkan antara satu sama lain, buang yg keruh ambil yg jernih.


Ni just cara2 yg simple la, tapi jika kite betul2 amalkan insyaallah takde persoalan yg tak dpt diselesaikan. Tips ni bole digunakan utk apa2 keadaan & situasi.

Shikin JD : pada kawan ku itewww....MAAFKAN AKU

5 comments:

farell said...

farell ok jew....
myB, salah farell sbb farell xpham....
atau keadaanm yg sama tegang....
masing2 ngan ego t'sendiri....
biarlah, farell sbg "anak" minta maaf....

Shikin JD said...

ok, ma pun nak minta maaf gak ni
sbb marah2 masa farell ngah betul2 perlukan sokongan

bkn tak paham tapi ye la keadaan camtu kan? ehehehe

fadzree said...

yo yo yo... cam tu lh... dont gado2... x elok... jom kita gi mkn gado2, lagi sdp.... dont stress2 tau... make it cool... yo yo yo yo main yoyo....

Shikin JD said...

hahahaha...

bkn la gado betul2,
tapi masa tu msg2 ngah ting tong
ma yg salah sbb masa tu farell ngah perlukan sokongan moral tapi kebetulan lak ma ngah moody so terstress sket la & kesilapan faham pon berlaku

tapi kami da ok da
msg2 da akui kesilapan

patutnya ma sbg org yg lebih dewasa kena la lebih cool tapi ma lak yg lebih sensitive

fadzree said...

its ok2... eberibadi de poblem... n kdg2 eberibadi pn terstress kan.. x pe ting tong, jgn tong tong sdh.... udah2 citer lama biarkan je brlalu... alhamdulillah msing2 dh akui kesilapan msing2... so, pas nih blh have fun, be fun n making fun n always fun.... weeeeee.... yo yo yo yo yo nak main yoyo... weeee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...