Tuesday, May 26, 2009

SeHari BeRsaMa PubLic TranSporT....


Atas kesilapan sendiri, semalam 25/5/2009 (Isnin), aku kena naik public transport pergi-balik ke pejabat, huhu. Aku terlupa nak renew roadtax & insurance keta aku. Expired 23/5/2009 (Sabtu). Aku terconfuse ngan keta lama aku la w/p ni bkn kali pertama aku renew keta yg aku bawak skang ni. Igt hujung bulan, so aku lengah2kan la. Ble tiba2 aku saja2 nak cek notice of renewal insurance tu baru aku terpasan.

Ndak tak ndak aku tak leh la bawak keta gi ofis, tak brani aku. So, aku nekad la naek public transport.

Mula2 ble aku ckp ngan Afif nak naik bus gi ofis, dia cam tak caya je. Berulang2 kali dia tanya aku betul ke aku nak naik bus? Sbb dia tau mama dia ni mmg da berkurun tak naik bus, hehehe. So dia takot aku akan sesat & silap naik bus.

Lepas tu dia ajar aku camne nak naik bus. Dia kata nanti bus yg aku naik dari tmpt aku akan berhenti kat stesen Titiwangsa. Dari situ aku kena naik bus lain tapi dia tak kasi sbb tkt aku tak reti, so dia advice baik aku naik je monorail sbb akan benti tak jauh dari ofis aku tapi kena byr lebih la. Aku tanya bape hengget tambang bus. Dia kata RM2, simpan tiket & leh naik sume bus yg berhuruf "U", bus dari tmpt aku "U3".

Sblm tido malam tu, dia msk lagi blk aku...masa tu aku da baring...dia ttp tanya lagi soalan yg sama..."betul ke ma nak naik bus ni esok???" Aku jawab "ye la..." Risau sgt dia, dia kata naik je la keta tu, wat tak tau. Tapi aku ckp, "takpe la, mama pun nak rasa camne naik bus gi ofis, da lama tak naik bus".

Sempat lagi dia pesan..."nanti jgn ilangkan ticket tau". Aku angguk je da malas nak jawab.

Esoknya pepagi lagi aku da kuar dari umah jam 6.20am. Sebelum kuar umah, mula2 aku nak kai kasut biasa aku pakai tu, tapi ble fikir blk takot aku penat atau terjatuh, so aku tukar kasut lebih rendah. (Sila lihat pix di bawah).

L : normal day shoe ; R : today shoe

Aku jalan kaki sket je ke bus stop. Kol 6.40am, bus sampai. Masa byr kat driver tu aku sempat lagi tanya kat dia, "bus ni gi KL ek?" Hahaha mmg kelakar la, jakun tol aku. Ye la kat area umah aku ada 3 kategori bus. Satu tu U3, mmg straight dari Selayang-Titiwangsa-Selayang. Satu lagi tu T, Selayang-Batu Caves-Selayang & yg last tu mmg ada straight Selayang-KL (depan ofis aku) tapi bus ni giler sket, ikut sesuka ati depa je nak lalu atau tak, kalo silap ari bulan mau depa turunkan kite kat KL je, soh naik bus lain...

Sebbaik aku awal, so manyak tmpt kosong nak duduk, aku pilih bhg tgh & tepi tingkap. Aku perhatikan perubahan bus kini & dulu hanya la skang ni da ada TV, hehehe. Pagi tu drama "Saka" ditayangkan. Aku ckp dlm ati, best sket la ada TV tak cam dulu, boring je. Tu lom lagi tm dolu2 zaman tok kaduk masa bus tak de air-cond. Pepagi ok lagi sume wangi2 kalo ptg, adoooi poning makcik ngan macam2 bau, peluh, penat. Kalo tak dpt duduk lagi haru, da la jalan jem giler, amek masa dlm 2 jam utk setiap perjalanan. Adooi kalo nak gi Ipoh pun da sampai.

Aku sampai KL kol 7.10am & aku trus naik tangga ke stesen monorail. Ticket RM1.60 Titiwangsa-Raja Chulan. Aku sampai ke sana jam 7.20am. Wah! ni da bagus...jalan pun tak jem kalo amek monorail. Aku sampai ofis btl2 jam 7.30am. Sama gak cam aku naik keta.

L : monorail ticket ; R : bus ticket

Titiwangsa monorail & bus station

Tu perjalanan pegi. Masa blk lak, lain senarionya. Aku kuar ofis jam 5.00pm. Masa dlm lif kawan ramai yg tau aku naik bus aritu, so boss pun ckp la...."ngape tak tumpang je Razli?". Razli tinggal sama area ngan tmpt aku. Sume gelakkan, aku selamba je jawab "mmg nak tumpang dia la". Nak tau ngape dorang gelak? Sbb Razli tu naik basikal gi-blk ofis, hahahhaha. Ye la dia tu pelumba basikal, so hari2 ada lah training padanya. Ble sampai ofis dia akan mandi dulu sblm msk ofis. Pastu boss aku ckp lagi "kalo naik, dok depan tau?" Apa lagi sume gelak lagi...aku sengih2 je la.

Aku tgu dlm 10 minit pastu monorail pun sampai. Aku tiba di stesen Titiwangsa jam 5.20pm. Aku tgk punya la ramai org kat situ...adoooi dpt ke aku naik bus ni nanti. Tgu punya tgu, bus U3 tak nmpk bayang lagi. Yg ada pun hanya U1, U2, U4, U13, U33 etc.....

Lama gak baru muncul dlm 5.40pm camtu. Aku tgk berebut2 org kejar bus tu, "eh takkan aku nak kejar2 gak, tak ayu la...adooooi" gerutu aku dlm ati. Tapi ble igt2kan blk cam la tak besa, hehehe. Dulu aku da penah gak wat keja tu, so apa lagi, aku jln cpt2 aku mencelah2 kat org, so aku dpt gak tmpt duduk w/p org ramai. Ble da dlm bus, ati aku cuak lagi, aku tanya pompan India kat depan aku tu, "betul ke bus ni gi Selayang??" Dia geleng2 pala sbb tak tau. Pastu aku tanya lagi..."ni bus U3 ke?" Dia angguk, pastu aku ckp la..."sori saya tak tau naik bus, hehehe" Dia sengih2 je. Lantak la apa dia nak ckp dlm ati.

Tapi aku cuak lagi ble aku tgk bus tu pusing semula ke Jalan Chow Kit, arah ke KL. Sudahhhh, bus ni nak ke KL ke???? Aku da malas nak fikir, aku doa aje semoga bus tu akan pusing blk ke Selayang. Upenya tu mmg laluan blk ke Selayang. Punya la jauh dia pusing nak amek sume org. Adooi jalan da la jam, org punya la sesak dlm bus tu, bau pun leh la tahan w/p ada air-cond. Pasal aku dok tak jauh dari TV, aku lupakan pasal sume tu ngan tonton video clip yg ntah sapa nyanyi & apa lagu pun aku tak tau sbb sore slow sgt. Layan je la.

Sambil tu aku berkira2 ble la agaknya nak sampai umah ni kalo tgk pada jem tu. Aku sabarkan diri aku...dulu aku da penah tempoh takkan kali ni aku nak give up lak. So aku just layan sambil tgk2 keta2 yg jem kat luar tingkap. Tapi ble melepasi je Jalan Ipoh baru perjlnan berjalan lancar & aku tiba kat umah dlm 6.55pm.

Shikin JD : Mmg memenatkan. Satu pengalaman yg berharga, huhu. Tapi aku da serik, aku belasah je wak keta arini w/p road/tax aku blom kuar sbb aku gi kat branch bank utk renew roadtax & insurance tu...kena amek masa 2-3 ari. Maybe harini atau esok baru sampai roadtax disc tu. Sabar je la.....

4 comments:

Ezzmal said...

kelakar siot!!!!
mama naek bas rupanya......
patut arr petang semalam ujan lebat giler!
haha.................
(^_^)

Shikin JD said...

hehehe...mmg la masa kol 2 ke 3 ujan turun ngan lebat ma da cuak2

tapi ma da jampi2 & tolak ujan tu gi TTDI & tmpt2 laen, hehehe

so masa blk tu, ujan da benti
alhamdulillah

narnia said...

oooo tolak hujan tu gi TTDI ye!!!! patutlah hujan...sebelum hujan tu sampai TTDI, dia lalu damansara tau...
Naik bas ni thrill tau...time nak berebut ngan orang ramai tu..main tolak-tolak je, janji dapat naik...pernah dulu masa narnia naik bas, diri kat tangga bas mini...tawakal aje la..tau aje lah bas mini..punya lah laju...kalau tang corner tu, kalau tak pegang kuat, ada yang tercampak keluar...
Time hujan pulak, tingkap bas tutup, bas lak takde air cond...haru betul..bau jangan cakap la...dapat pulak si bangla yang tengah bergayut tengah bas tu...mau koma dibuatnya...
Apa-apa pun experience naik bas ni mmg tak leh lupa sampai bila-bila, bila terkenang balik leh gelak sorang-sorang lah...sekarang ni kalau kena naik bas, mmg fail la...

Shikin JD said...

tol tu narnia,
ma da bnyk pengalaman naik bus ni dulu2
bus blk kg pun satu hal
plg tak leh lupa masa masa ngah sibuk2 projek nak wat airport kat KLIA, masa tu ramai pekerja2 kontrak Bangla gak...bau tak leh nak ckp la..kalo tm perayaan cam Hari Raya, dorang sume turun KL, so dorang akan gi sehelai sepinggang...pastu blk semula ke kongsi...kami lak slalu blk kg 2nd raya, igt nak elak kesesakan la...tapi ble bertembung ngna dorang tu, mmg berebut2 la...penah ma dokong Afif, abah dia bawak beg, ma tak kira ma tolak2 je dorang, sebbaik ada org2 Mesia yg sama2 naik bus tolong tarik ma sbb tau ma org Mesia gak...kalo tak, mmg tak lepas naik

yg kelakar tu, penah ma dpt naik bus tapi abah dia still kat bawah, dia tu mmg konon2 gentleman la tak nak rebut, sekali ble bus da nak jalan, ma risau sbb ma tak dpt nak panggil dia dek Bangla yg ramai tu, ble bus da gerak baru nmpk abah dia kat depan sekali...ma risau sbb masa tu tambang dibyr dlm bus...ma tak de duit langsung sbb beg abah dia yg hold..tapi ble dia nmpk ma cari2 kat blakang, abah dia trus bagi signal ckp dia ada sama dlm bus, baru lega...

masa sibuk2 projek KLIA tu ma peknen & masa Afif da lahir & baby...bayangkan camne ma bawak perut yg bsr sambil rebut2 ngan Bangla tu, mmg menyeksakan

tapi alhamdulillah Afif masa msh baby mmg tak banyak ragam dlm bus, dia leh tido lagi sepanjang perjalanan

tm naik bus mini lak lagi haru, sama cam Narnia la, da la cam sardin, tak de air-cond ble ujan tu lagi haru esp tm blk sume da lunyai & busuk...adooooi mmg nak muntah la tm tu, da la tak dpt duduk...siksa siksa

hahahahhaha..pengalaman yg mahal

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...