Wednesday, May 11, 2011

MaSak....MaKaN....MaSak...MakAn...


Sejak Afif blk cuti semester sempat gak la aku masak lauk2 bodoh
[main campak2 jer], yg penting kegemaran dia & pedas. W/p xsmpt sgt nak wat macam2 tapi ble aku terlebih sket rajin aku pon masak la selain dari masak kat dapor org lain [beli].


So, ni la aku tayang masakan aku setakat arini. Pasni tak tau la rajin agi ke tak, hehehe......


Mula2 aku masak la Masak Lemak Cili Api Udang. Sbb masa tu aku tak bape sihat so aku campurkan ngan lobak putih. Pastu rasa cam ok sket badan aku [dulu my arwah abah kalo dia tak sihat pon dia soh my arwah mak masak lobak putih...leh buang angin gak].


Masak Lemak Cili Api Udang + Lobak Putih


Pastu aku masak lak Bilis Cili Api. Sbb aku nak lain sket aku campurkan ngan tempe sbb da lama xmakan tempe.


Sambal Bilis Cili Api + Tempe


Ni one of my favourite dish. Mmg aku cerewet psl masakan ni, kalo kat luar tak tentu aku beli w/p mmg aku ske sbb tak sume org pandai masak cam aku....hahahahaha *pasan*.


Masakan tu ialah Asam Pedas Ikan Kerisi + Bendi. Aku wat pekat2. Sedap sampai jilat jari. Belen2 kuah aku cicah ngan roti mmg Pak Mertua lalu kat blakang xnmpk la org kata *lalu blakang mmg la xnmpk, cer lalu dpn baru la nampak kan?*


Asam Pedas Ikan Kerisi + Bendi


Ni Ahad lepas, sbb panas giler, so aku tingin lak nak makan sup2. Slalu aku kalo wat sup ni mesti pekat tapi kali ni aku wat cair sket. Yela ble panas2 ni kite lbh cpt haus kan, kalo pekat lagilah kite minum air banyak2.


Dlm sup tu sbb malas nak letak ayam/tulang, so aku tukarkan ngan chicken ball. Nak wat kelaianan aku saja letak cendawan
[2 jenis]. Bihun sup tu aku tambah accessories bawang goreng, daun sup+bawang & sambal kicap. Jadi la cam soto. Tu pon Afif komplen ckp xckp korum, tarak pegedil.


Bihun Sup Chicken Ball + Cendawan


Smlm (9/5/2011), aku tingin lak nak masak ayam utk Afif (his favourite-ayam) w/p senarnya da muak. So, aku pun trus wat ayam masak kicap. Sbb nak pedas2 so aku letak banyak lada hitam. Aku campurkan gak ngan kentang.


Aku ada 2 version masak kicap ni. Kdg2 aku campak je ayam & kentang tu w/o goreng lebih awal. Ni cara yg my x-hubby slalu wat dulu. Ayam tu lebih lembut & enak. Tapi smlm aku saja goreng dulu ayam & kentang tu.


Chicken Wing Masak Kicap Black Pepper



Shikin JD : Aku tak bertanggungjawab kpd sesiapa yg terliur atau mengidam ble tgk makanan2 ni *cam la sedap sgt*, hahahaha.....



12 comments:

azah_rohaizah said...

halo cik kak cik puan,
tayang jer kerrrr??
ni orang yang baru baik sakit ni, yang meleleh ayaq lioq ni sapa
nak tanggung jawab nih?
sob sob nak ngadu ngan tamm

tammmm...tammmm shikin kannn

Shikin JD said...

Org sakit kan slalu xde selera, bawak la ayam golek ke org tergolek ke mmg tgk je la dorang kan kan kan????

Wawawawaaaaa...ngadu ngan Tam ek!
Apa la yg dia leh wat...
Skang ni dia ngah bz posing2 ala supermodel...org da shantek skang...hahahaha....larikkkkkkkkkk


*hug2 kiss2 muah!*

Mohd Zambri said...

nnti klo kita nek kl .. mama kena masak untuk kita ...

Shikin JD said...

Ble...ble...ble....
Ble blah!!!! Hahahhaha

Ok la insyaallah kalo kebetulan angin2 rajin ma ada leh la ma masakkan apa2 utk kamu

Eh! Mohd Zamri tu Khai ker?

khaszmie said...

aah ma .... hehehheh ...

Shikin JD said...

Khai ada blog ker?
Takde kuar pon kat profile...

itamrazali said...

Kikin..

kat blog akak ade resepi jemput2 taik anjing, sedap jugak musim2 panas nie..*hugs*

Shikin JD said...

Uiiii, sodap tu Tam kalo cicah ngan mayo....hahahaha


Azah,

Nanti kalo kite wat potluck leh la masakkan utk kamu, tapi ntah2 kamu agi pakar masak dari kite kan?

*hug2 kiss2 muah!*

ShazlanShazabi said...

euwwww...jemput2 tahekk hanjengg??...nanti kita nak post entry masak2 macam kak shikin jugaklah..

Shikin JD said...

Hahahaha, tu secret recipe dak Tam

Ok Shaz, share lar leh kite melelehkan airliur atas-bawah..opppssss

Psl anak blk & akk msk2 ni la wat badan pon da menggebus cam apam...hikhikhik *matiler dak Tam jeles sbb xyah amek SW pon leh gebus*

*hug2 kiss2 muah!*

farel said...

erm....sodapnyer kak ikin oi...
terlioq tgk eh...
tu gulai lemak udang pergh...
kalo pekena dgn nasik panas sure mengasyikkan...hahaha

Shikin JD said...

Mmg meleleh segala2 air, air liur & peluh sbb pedas, hahahaha....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...