Tuesday, November 25, 2008

aPPoiNtmEnT sPiTaL


Pagi tadi ada appointment kat Hospital Selayang. Aku silap time, igt kol 10am tapi upenye kol 9am, kelam kabut aku ble aku cek appointment card tu. Sebbaik la spital tu dekat ngan umah aku, tak sampai 10 minit da sampai. Tapi adoooooooi jenuh cari parking, sampai ke ujung aku park, jalan jauh sket la. Takpe takpe aku pun ok, so exercise pagi2.

signboard ke Klinik Pakar

Klinik2 Pakar yg ada di Hospital Selayang

entrance ke Klinik Pakar

Aku sampai tersilap kaunter. Ni dorang la gi tunjukkan kaunter salah. Ble nama aku dipanggil org tu tanya aku ni pekerja kerajaan ke? Aku ckp tak, swasta & aku ada guarantee letter. Tak laku lak GL tu, kena bayar cash gak. GL hanya utk byran RM50 keatas atau msk wad. Aku byr RM30 utk registration tu. Opps tu aku ditukarkan ke kaunter sebelah, kira potong queue la, silap kaunter tadi (pas aku merayu nak shortcut). Aku byr dulu pendaftaran & diarahkan ke kaunter lain utk appointment tu.

kaunter pembayaran

kaunter appointment

Ya Allah, lama giler nunggu turn, nombor tak naik2. Hish...hish...hish geram nunggu. Lapar lak, so aku gi kafetaria dulu isi perut. Makan la french toast + hotdog + fresh orange. Nah kau bekpes mat salleh...huhu (sori lupa nak amek gambar, lapar punya pasai).

nombor giliran aku

Pastu gi blk tunggu turn, adooi nombor tak gerak2 gak. Sebbaik ada sorang cina pompan dok sebelah aku tu start borak, so kami jadi kawan la. Tapi sempat gak la aku tertido2 bape kali tapi nombor tak gerak2. Ble bangun boring, kol Chuna lak, borak2, gelak2 tapi tu pun ble da abis ckp tgk nombor tak gerak2 gak. Kejap2 tgk ada nurse kuar panggil2 nama. Aik dorang tak ikut nombor ke? Sabar...sabar. Tunggu2 sambil borak2 ngan cina tu, baik tol dia. Ada gak kawan. Siap tolong dgrkan kalo nama aku dipanggil (aku pun tak sangka dia tau nama aku, alert tol dia).

Justify Full
nak tgk nombor2 giliran berubah punyala la bape jam baru naik setakuk2

Dah kol 12 lebih (tgk dah sampai tghari), baru nama ku dipanggil masuk. Tu bukan terus dpt jumpa dr, tunggu lagi kat dlm. Sebelum tu ukur tinggi & timbang berat. Tinggi ttp maintain 153cm (ok la utk pompan kan), berat lak 59kg (ni kurang lagi 1kg...nak kurangkan sket lagi).

Pastu tak lama tu nama aku dipanggil oleh Dr Loh Eng Choon sendiri. Masuk2 je dia terus tgk muka aku & ckp result blood test aku tinggi blk & penyakit aku berulang. Thyroxine (betul ke spelling ni). Dr tu tanya aku samada aku ada masalah yg berat ke lately cam masalah rumahtangga, kewangan, pekerjaan atau apa2 yg mengganggu fikiran aku? Aku termenung. So dia kata sbb tu la penyakit tu berulang.

Dia kata aku terlalu stress & emosi terganggu...hmmmm yg ni aku akui mmg bbrp bulan ni aku menanggung terlalu bnyk emosi yg berat. Dr tu kata takpe dia akan bagi obat. Setiap hari kena amek 6 bijik w/o fail. So dia kata utk 4 bulan aku kena amek ubat Camazol Carbimazole dulu sebelum appointment seterusnya bulan March 2009. Mula2 amek 6 biji (30mg) -1st month, 4 bijik (20mg) -2nd months, 3 bijik (15mg) - the next following months.

ni obat yg aku kena amek, sbhg je ni, tapi kena ulang lagi ke spital utk amek obat baru

Sebelum tu aku dirujuk ke klinik pakar yg lain lak oleh dr tu & kena gi wat appointment dulu.....tu pun berkaitan ngan stress. Appointment 16/12 nanti aku kena dtg utk that specialist. Sebbaik yg ni tak lama tgu, pastu aku turun gi pharmarcy amek obat. Ni pun tak lama gak. Jumpa lagi pompan cina tu, borak lagi la sambil menunggu nama dipanggil. Tgk2 jam da 1 lebih. Ujan lak, aku tak kira aku redah gak sebbaik ada paper aku beli pagi tu aku alas pala.

Balik2 je aku terus lunch & makan obat....pastu boommmmmmmmmmmmmm. Rasa lega sket.

10 comments:

ajym said...

Dalam kejar-kejar masa tu... sempat juga snap byk gambar yer.....

Byknya ubat....penyakit thyroid tu mmg ambik masa ma.... tapi tak bahaya sgt kan...

tak pa ...kena rajin makan ubat....

Shikin JD said...
This comment has been removed by the author.
Shikin JD said...

sempat..sempat...sempat...hehehe
curik2 amek tu dlm sibuk2

obatnya senang kata dr, jgn terlalu runsing...camne ek?

masa 1st time kena dulu kata dr penyakit ni ada dlm 5-6 jenis
mama untung sbb tak bengkak

mama rasa lepas bulan ramdhan ada nampak kurang sket la, maybe da tak berapa stress kot...sbb apa tak tau...hepi ke??

aqunubies said...

banyaknyer obat... boleh botak kepala nie... hehe... rajin2 makan obat yer ma... jangan tention2... cool jer k...

Shikin JD said...

botak???
ala jgn la doa2kan
tu la tu baru sket
kena amek lagi nanti

aqunubies said...

haha... mie gurau je la... jangan lupe makan ubat k... sentiasa makan ubat macam dr cakap... jangan tertinggal satu pon... jangan stress2... kalau nak hilang stress... hmmmmmm... ma gi tgk wayang ke... berkaroeke nyanyi lagu nubhan ke... berkebun ker... ber'chatting' pon bleh buat stress jgk ma... so kurang2kan lah yer... hehehe...

Shikin JD said...

tgk wayang???
waaah best
jom kite tgk wayang
nanti turun kl kite gi nak??

aqunubies said...

orait.. pape ti calling2 or msg2 yer... tapi mie tatau sgt jalan kl nie... mie reti ke kl sentral jer.. lepas tue tak tau hala tuju... hehehe... tapi tak janji la dapat turun kl ke tak... cuti tak lame... 3 minggu jek.. ingatkan cuti sebulan lebih... nak balek moncheh... nak pegi johor... selebihnye kat klang... hehehehe... ((( JANGAN LUPE MAKAN OBAT )))

Shikin JD said...

ok ok ok...
kalo ada ramai gang kite gi nak?
tak tau jalan?
no problem

nanti2 la set

ambooooooi sempat lagi tu pesanan penaja, hahahahaha
thanks

zamani84 said...

Oh Mama
Jangan lah tension2
Buat je ape ape yg mama suke
Or
like what they said
"Laughter the Best Medicine"
Ceria Ceriakn Hidup Mama yg sokmo Ceria tu ye ('',)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...