Sunday, February 22, 2009

AnaK2 zAmaN sKaNg.....


Smlm masa aku gi ke area Bukit Bintang masa nak gi Plaza Low Yat nak cari battery utk laptop aku, aku lalu depan Sg Wang Plaza. Kebetulan lak masa tu ada pertandingan skateboard, so ramai la anak2 muda esp. Melayu yg berkumpul kat situ.


Macam2 gaya ada, ngan rambut2 yg berkaler2, pakaian yg ntah apa nak disebut pun tak tau. Cam tak pakai baju pun ada gak. Afif tgk ngan pandangan yg tak leh nak ditafsir. Aku malu & sedih lebih2 ble tgk bdk2 pompan yg aku rasa masih belasan taon & masih bersekolah ble jadi sebebas camtu.

Camne agaknya dorang lepasi dari pandangan ibu bapa msg2. Atau ibu bapa dorang tak de masa nak amek tau kemana & apa yg anak2 dorang buat??? Ble aku tgk camtu aku sedih & rasa cam terpanggil nak menulis kat sini kebimbingan aku dgn masa depan & keselamatan anak2 tersebut especially yg pompan la.

W/p aku mmg bersikap terbuka ngan bdk2 remaja skang ni tapi aku tak leh tipu diri aku sendiri yg aku ttp bimbang & sedih jika dorang terpesong. Lebih2 yg rapat dgn diri ku.

Aku takot gak camne la kalo anak kesayanganku sendiri Afif terpesong & jadi sbhg dari dorang tu??? Ya Allah, kau lindungi la anakku.

W/p skang ni aku leh mengurut dada bersyukur ngan anakku tapi di masa hadapan kite tak dpt nak agak kan?? Kebimbangan ttp ada sbb anakku juga terdedah ngan gejala2 sosial camtu, hanya dia je yg leh kawal diri sendiri jika dia masih berlandaskan agama. Semoga anakku akan sentiasa terselamat & terlindung dari semua tu.

sori smlm tak smpt nak amek pix apa yg aku nampak
sbb aku nak cpt lepasi dari dorang (& tak jumpa pix yg sesuai)
(ni just sbg hiasan tapi tak jauh beza dari yg aku nampak smlm)


Shikin JD : actually aku pun bkn ckp yg family aku terlalu baek & aku juga bkn ibu yg baik. Aku tak nafikan ada gak dlm family ku yg terikut2 ngan peredaran zaman spt ni, tu yg membimbangkan aku....

Sekiranya anakku pula yg terpesong aku juga berharap ada yg akan menegurnya sekiranya aku tak dpt berbuat demikian kpdnya lagi. Aku panjatkan doa jika ada yg sebegitu akan memilih jalan pulang dgn selamat, insyaallah, amin.

10 comments:

Ezzmal said...

moga2 mereka mendpt ptunjuk dari-NYA...
amin..............
(^_^)

Shikin JD said...

aminnnnnnnn...

kalo sapa jadi ibu/bapa tentu akan berperasaan sama cam mama...

so anak2 kena igt sbb satu hari nanti akan merasa camne yg parents sume rasa...

p/s ezz, ble nak wat blog, hehehe, account da ada

fadzree said...

:: fad pn pelik npe la depa tu blh jd gitu???

:: alhamdulillah pe yg fad tgk, dlm seluruh suku sakat, sepupu sepapat, ikan sepat fad n smua family fad x de yg jd mcm depa2 tu... (eh, ikan sepat pn de ek dlm family fad..)

:: fad hrp generasi2 baru dlm seluruh family fad x kn jd mcm depa2 yg sosialiti yg kureng mnyukakan hati2 yg baik2 ni....

:: nk bergaya, nk bebas, nk berkawan, nk bercouple2 tu blh, tp, perlu ber"had"... jgnlh terlebih berhad plak...

:: jap2, mama dgn kak chuna still berhubung lg x???

Helmi Lassim said...

nak ikot jadi macam diorang lah...
hah!!! giler ke aku...
huhuhu..
ape lah nak jadi budak zaman skrg nie?!!
aku dpt anak sok nak asuh elok2...
tak mengaku anak aku kalau anak aku macam nie...
ish geram betul...

Shikin JD said...

fad, betul tu mama ni bkn la anti kalo org nak berpesen2 ker..

bkn tak leh tapi kena tau batas2 adat & agama..

Shikin JD said...

mie, kite bkn nak halang dorang dari dptkan kehidupan remaja tapi mesti dipantau slalu oleh ibu bapa, baru anak akan tau batas2 & tau mereka disayangi...bkn dgn hanya membiarkan saja mereka wat sesuka hati...

slalu anak2 yg terpinggir akan cari jalan keluar, jika jumpa dgn kawan2 yg tak membina maka hanyut la dorang tu sume kan???

kyrun _q said...

agree with you 100% Shikin....
sad.. :(

fadzree said...

betul betul betul

Anis Hayati said...

Sedih tgk remaja2 zaman skrg.
Sbb tu Anis jrg keluar rumah especially kalau nak pergi area BB
mmg mcm2 pesen ada kat situ..
dari atas kepala smpai ke kaki, mcm2 mama...

Moga2 Anis x jadi & x terikut mcm tu..
risau juga, tkt tersalah pilih kwn & terikut jd mcm tu..
Doa2kanlah utk Anis ye..

Nak selitkan 1 tazkirah ni..hehe.
Lupa lak tazkirah ni drp sape..
"Seorang anak tak akan mengetahui kasih sayang ibu bapanya terhadapnya sehinggalah dia mempunyai anak sndiri."

Shikin JD said...

betul, anak2 hanya akan sedar kasih syg ble da ada anak2 sendiri, jika tdk ada yg akan melekakan pesanan ibubapa...

insyaallah kalo ada kesedaran dlm diri anak2...akan selamat dunia akhirat...

mama doakan anis & anak2 yg laen sume akan selamat & terhindar dari perkara2 yg tak elok berlaku, amin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...