Sunday, July 10, 2011

MeNciK Aaaaa FB StaTus....


Aku harap apa yg akan aku tulis ni tak akan menaikkan kemarahan sesiapa [w/p aku tau mesti ada yg 'terasa']. Aku minta maaf terlebih dulu sbb ni adalah kebenaran yg mesti diakui termasuk aku sendiri. Tapi ni adalah secara general & bkn sengaja dituju pd org tertentu....




Lately aku mmg da 'kurang' kat FB sbb ble aku msk je aku akan terbaca status2 [sbhg darinya] yg sendu, hint2, maki2an, gado2, perli-memerli & sewaktu dgnnya *
haaaaaa semputttttt*. Lepas tu status marah tu akan di'like' oleh org yg membacanya seolah2 mrk menyokong samada mrk paham situasi yg sebenarnya atau tidak.




Kalo skali-skala tu xpe la kan sbb sbg manusia biasa kite pon ada prasaan yg turun-naik, sume tu lumrah lar. Tapi ni every single status nak mention prasaan marah & -ve tu dgn kerap.



Apa guna kite add kengkawan dlm list kite tapi pastu kite dok sindir2 kwn tu, gitau keburukan kwn kite tu seluruh dunia & seolah2 bhw kite la YG PALING BAIK dgn ayat2 yg mmg leh wat org lain berapi membacanya.


Kalo kite xske kwn kite tu, baik la kite remove je dia atau lbh baik block & haramkan dia dlm friendlist kite, dari kite berpura2 berkwn tapi dlm ati penuh kebencian. Baru la 'kwn' kite tu tau yg dia bkn kawan kite, senang kan?


[aku pon pernah diblacklisted, tp bkn la dgn cara spt di atas....tapi aku redha sbb dari situ aku tau tahap keikhlasan org terhadap aku].


Tidak salah kalo tujuan kite luahkan 'teguran manja' skali-skala tapi kalo terlalu kerap mgkn teguran tu akan naikkan kemarahan & mengaibkan org yg di hint. Kesinambungannya akn wujudkan kebencian & akhirnya terlerailah sebuah persahabatan.





** Apa yg aku bebelkan ni takde kaitan dgn diriku, tp dr apa yg aku baca watkan aku jemu-jelak-fedup-marah & sewaktu dgnnya terhadap senario ni.
Ni baru aku yg membacanya, apakah plak prasaan org yg 'terkena' tu??


Lu pikir la sendiri....




Shikin JD : Mak Yang oiiiii, sentiasa bersederhana, kamu pon bkn la baik sgt atau pun sempurna. Berlebih-kurang saja jika ada yg xske, teguran baik tapi biarlah yg positif. Sama2 kite tegur-menegur agar arini kite menjadi insan yg lbh baik dari smlm.....





6 comments:

ayie said...

agaknyee dengan wat camtu masalah leh setel kot..huhu..apa2 je le

Shikin JD said...

Ntah lar Fik, tapi xsyok la sbb kalo ada yg phm apa persoalannya kan ke da mengaibkan pihak yg di hint tu...

Skali-skala or sket2 tu ok la tapi klu kerap sgt org pon akan judge penulis status sbg sentiasa menganggap diri dia sorang je yg bagus & ske cari kesalahan org lain kan?

*muah muah*

ShazlanShazabi said...

jadilah pengguna FB yang bijak...

Shikin JD said...

Tu la masalahnya ramai yg 'pergunakan' FB tu da terpesong dr tujuan asal dgn serangan peribadi..tu lom msk agi yg kaki propa *haaaaa semputtttttt*...

Lama2 akk da xrasa fun agi msk sana w/p still ada gak kebaikkan tp terlalu sikit...eg. eratkan hubungan ngan kengkawan lama, sedara-mara, kwn baru...

Dari situ yg jarang2 jumpa atau yg da terpisah lama dpt eratkan semula hubungan even adik-badik, asalkan bkn mengeruhkan agi da cukup baik...

*muah muah*

aEdy S Muntaha Wagiman said...

im with u mama... 100%!!!!!!!!

Shikin JD said...

Khennnnn D, huhu....

*muah muah*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...