Tuesday, July 26, 2011

MaKaN....MaKaN....&...MaKan


Ahad lepas (24/7/2011), anak tunggal musyuk2 aku pon blk semula ke kampus pas coti seminggu. W/p xpuas bersama ngan dia tapi demi pelajarannya aku terpaksa lepaskan gak ngan prasaan yg sayu. Cam biasa la ble dia blk mesti aku bekalkan dia makanan, yg dimasak di rumah & dibeli cam biskut, kerepek2 etc.


Sabtu (23/7/2011), aku da start beli bahan2 utk dimasak & blah ptg aku pon mula la start masak. Masak rendang kena amek masa yg pjg supaya tahan lbh lama.



Ok skang aku nak share pix aku msk rendang tu utk kowang meleleh air liur sblm start pose, hehehe. Tu kowang blom makan agi, sedap wooooooooooo *kekwat*.


Proses 'melebur' sume ramuan


Ble kuah da mula kering pas masuk daging


Proses pengeringan pas masukkan kerisik


Rendang dikeringkan lagi pas buang sume serai yg dititik


Pas rendang siap dikeringkan utk tahan lebih lama


Aku jugak bekalkan dia Ketupat Mini Nona (aku mmg ske ketupat comel2 camtu sbb aku pon comel *tgn kat dada, mata pandang atas*) cukup2 utk dimakan ngan rumet dia nanti di kampus. Cukup la 8 biji (1 pkt), ye la kalo bnyk2 kang tkt basi lak. Tp rendang aku bekalkan lebih (2 bekas), leh makan ngan nasi nanti.


Ketupat mini Nona


Pg Ahad sblm antar Afif naik bas aku keringkan lagi rendang tu. Pas siap sume, kami ke majlis perkahwinan anak jiran aku. Kami dtg awal sbb nak kejar masa. Mmg sedap2 nasi & lauk ong kawen ni bandingkan ngan tmpt lain.


Kenduri perkahwinan - Tema Hijau



Isnin (25/7/2011) lak dept. aku wat kenduri sambut bulan Ramadhan secara potluck. So sbb nak jimatkan masa, Rendang Daging yg aku masak tu aku lebihkan utk dibawak ke opis w/p mula2 aku plan nak masak Sambal Tumis Udang.



Potluck Sambut Puasa


Bayangkan lah staff kat dept. aku ada 16 org, so lauk2/makanan yg dibawak bkn main bnyk utk dimakan sekali hadap. Mcm2 ada, Rendang Daging (aku punya lar tu), Rendang Paru, Tempoyak Petai, Ikan Pekasam, Masak Lemak Udang, Kari Udang, Sardin Bercili, Pegedil, Sambal Tumis, Daging Salai Masak Lemak+Rebung, Timun+Sambal Belacan, Pasta, Mihun, Lengkung, Fruit Punch, Bubur Pulut Hitam, Pisang & Tembikai....*haaaaaaaaa amek kowang leleh agi atas bawah, muahahaha*


Haaaaaaaaaaa semputtttttttt perut aku sampai arini, penangan tamak nak makan sume sbb sume pon sedap2 *sendiri tanggung*.....




2 comments:

ShazlanShazabi said...

Meriahhh....beruntung Afif jadi anak akak khennn....

Shikin JD said...

Alaaaaaa mama Afif ni bkn je rajin sgt, skali-skala leh la kalo ari2 masak kat dapur org jer, hikhikhik...

p/s bulan pose ni Afif hanya blk agi bape ari nak raya, so nampak gaya mmg tak berasap la dapur kuuuuu

*muah muah*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...