Tuesday, June 14, 2011

InSomNia....


Apa itu Insomnia?


Insomnia adalah sejenis penyakit sukar tido di waktu malam & ramai pengidap penyakit ni....Org2 camtu digelar burung hantu. Ble time sume org berdengkur dowang msh berjaga.




Ble tido tak cukup atau tak berkualiti tu tentu badan pun akan lemah sbb tak cukup rihat, akhirnya akan menjadi sorang yg tak produktif & mcm2 penyakit mudah dihidapi. Jgn main2 ni bkn penyakit biasa, tp serius tau....




Ntah apa2 la yg org2 camtu akan wat masa 'berjaga' tu. Kalo yg rajin mengaji atau beribadat tu alhamdulillah tapi pada yg xtau nak wat apa2 tu yg leh jadi giler.




Ok tok sah pjg2 cite lar, aku nak share petua ni.....kowang tau tak ayam belanda atau turkey leh atasi masalah tidur bermasalah tu taw. Pengambilan sbnyk 85gm sehari leh wat kowang dpt tido yg nyenyak. So, pd sapa2 yg bermasalah tu, cuba lar....



Pada yg tak kenal apa binatang ayam belanda atau turkey ni, rupenya cam kat bawah ni sblm jd makanan kowang nanti. Dia berbunyi klak...klak...klak...klak....
*tecit2 dolu aku ckp takot ngan ayam belanda ni, sbb dia ske kejau org....hehehe*




*...sowie kalo petua ni xberkesan sbb aku pon xpernah coba agi....tp tak rugi kalo mencoba khennnn.....sekurang2nya perut kenyang, hehehehe...*




Shikin JD : Macit xtau sgt prasaan org Insomnia ni sbb macit jenis cpt tido...letak pala kat bantal je da terlena, kecuali ada something yg merunsingkan baru macit ssh nak tido, tu pon bkn slalu. Even depan TV pon macit leh tertido. My family ske gelakkan macit sbb kalo tgk TV slalu tgk part mula2 & akhir je & tgh2 tu macit berdengkur lar, hikhikhik.....



6 comments:

azah_rohaizah said...

Alaaa Kikin..
kiter lah burung Antu tuh..susah sangat nak tido malam..
dah tu tinga lintah lak tu, asal dengar bunyik sikit pun dah terjaga, dah la punya lah susah nak tido.

susah nak tido, bila dah tido senang pulak nak terjaga..adehhh

polok2 dah ahhhh

Shikin JD said...

Oooo kalo camtu leh la coba masak ayam belanda ni, pastu jgn lupa jemput i sekali, hahahaha...*matiler amek kesempatan*

*muah2 poloks ketat2*

ShazlanShazabi said...

saya adalah pengidap insomnia..benci tau dah lah kena bangun pagi2 nak travel jauh2 pg kerja tapi mlm semalam tak boleh tidur plak

Shikin JD said...

Oooo kamu pon sama ke Shaz?

Tu la mmg akk pon ramai kwn2 yg hidap insomnia gak, tu la nak share kat sini...

Lagi satu kalo ssh nak tido org kata minum susu suam sblm tido tu...

*muah!*

ShazlanShazabi said...

pernah cuba..berkesan tapi cecirit bebirit lerr pulokkkk..

Shikin JD said...

Hahahaha, ni sama kes ngan anak akk la ni, dia mmg xske minum susu sbb leh sakit perut...

Tapi ok gak kalo cecirit tu leh la slim sket, hehehe...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...