Wednesday, June 22, 2011

AiR ooooo AiR....



Start arini sampai Jumaat katanya bekalan air di Lembah Kelang akan terganggu. Adeiiiiii, heboh komain tapi kat area uma aku start dari mlm Senin kalo xsilap, cisssss....bkn di warning2 awal pon !!!!




So, smlm seharian mmg xde air da kat uma aku sampai la ke mlm. Nak kencing-berak pon xpuas be
ristinjak tau apa tah lagi nak berwuduk. Sebbaik tak terceret or ada baby kat uma *matiler yg kaki mkn julap*. Kalo tak, terapaksa la kutip batu2 kat tepi jalan atau daun2 yg merimbun utk bercebok2 bagai, hishhhhh....


Yg sembelit atau berak batu cam dak Itamrazali tu ok la sbb leh postpone atau wat appointment ngan jamban kalo nak berak, hahahaha *larik sambil nyorok blakang Azah*.




Ble xde air ni tingat lak aku kecik2 dulu kat kwsan uma aku tu slalu xde air. Mmg kerap sgt tau & slalu la JBA antar bekalan air ngan lori2. Masa ni kami kanak2 mmg raser heaven sgt sbb cam pesta berduyun2 berebut bawak baldi, besen & segala mende yg leh takung air utk amek air free tu. Berulang2 alik kami amek-antor air ke umah sampai lecak2 la jalan.



Aku tingat gak pernah aku tergolek-dog sbb licin lantai dek air yg tumpah2 tu. Terentak2 montot gebu aku sampai kempis2, sakit wooo *matiler ramai kot yg pecah dara masa tu*. Yg geram tu ble da penuh je takungan kami, tup2 kuar la air kat kepala paip tu...cisssss wat penat je angkut-mengangkut tu.



Salah satu cara kami atasi masalah air tu ialah sungai. Tak jauh dari uma aku ada la sebtg sungai yg leh katakan best gak lar. Kami mmg tgu2 gak saat2 xde air ni sbb leh la kami 'berkelah' ngan kengkawan kat sana. Airnya leh katakan dlm utk kanak2 tapi mkn lama mkn kecik sg tu dek hakisan & lama2 tgl cam longkang jer. Mgkn skang ni da xwujud kot sg tu.



Mandi2 kat sg mmg best sbb kami leh main gelembung2 kain. Hahahahaha...mesti dak2 skang ni xtau apa permainan tu kan? Ala cam macit Felda atau nenek2 kat kg yg berkemban kain batik time nak gi mandi tu lar. Skang pon msh ada org berkemban tapi berkemban berjemaah ngan kain2 batik cam org dedolu mana ada agi skang ni.



Kami akan tojun tiruk ke sg tu ngan kain kemban tu & berlumba2 mskkan air dlm kain sampai jd gelembung. Upenya da jd cam ikan buntal, hahahahaha.... Ada gak mak2 yg amek kesempatan tu basuh2 kain kat sg & kalo ramai mmg cam pesta....sonok giler wa ckp luuuuuuuuu....


(Sume pix ehsan pacit gugel)


Shikin JD :
Adoooi rindunya suasana dedolu. Terkenang semasa duluuuuuuuu, atiku terasa rinduuuuuuuuuuu...*matiler pitching larik*



4 comments:

ayie said...

haha..main gelembung air..hehe

Shikin JD said...

Jgn xtau kdg2 dak lelaki pon main gak tau...hehehe

*muah*

ShazlanShazabi said...

eehh konfiden..tak takut ada orang skodeng kah?

Shikin JD said...

Ala Shaz, org dedolu xherannye mende2 camtu, da biasa...

Tp xde la kami berkemban manjang, sbb kami kanak2 so ada pengecualiaan lar sket...hehehe

*muah muah!*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...