Tuesday, June 7, 2011

NaMa MaNja....


Setiap org tentu ada nama manja/panggilan/gelaran kan? Nama yg kdg2 mula2 setakat dipanggil secara tak sengaja tapi lama2 da lekat & sebati ngan diri memsg.


Kdg2 nama gelaran atau panggilan tu adalah nama yg kite tak ske sbb mgkn mengaitkan kite dgn peribadi kite tapi ble da slalu disebut2 lama2 da jd kebiasaan. Slalunya nama2 panggilan/gelaran tu lebih dikenali dari nama asal kite cam dlm surat banak.


Ok, aku pon ada nama gelaran/panggilan atau nama manja *manje kerrrrr...hehehe*.


Cam kowang sume tau nama aku "Shikin JD" tu adalah nama komersial aku *matiler fefiling retis*. Kat FB & blog mmg aku guna nama tu, cam best jer aku rasa, hehehe. Mgkn kowang leh agak nama penuh aku kan? Tapi nak sebut pjg2 tu leceh so aku amek nama yg biasa org sebut jer. "JD" tu lak adalah my surname atau family's name *matiler fefiling ompteh*. Setiap huruf tu ada maknanya. Apa nama tu tak yah la aku cite, yg tau tu tau lar.....


Aku ni anak ke 3 & kedua2 kakak aku digelar "Along" & "Angah"....tapi ble sampai turn aku dowang sume panggil aku "Chiken" jer....eeeeeeeeeeee aku xske taw !!!! *bkn chicken = ayam tau tapi ujung "e" tu bkn "e tanda" tapi "e pepet" *matiler carutttz*. Tp skang da diringkaskan jd "Ken" jer. Nama tu gak yg aku tiak/sebut kat my parents/family selain "oghang" [orang].

Yelar aku berjarak umur ngan kakak2 aku 3-4 taon, pastu aku berjarak 4-5 taon ngan adik2 lelaki aku
(2 boys), dowang panggil aku nama jer sbb terikut2 cam kakak2 kami panggil aku, leh jadi ker tu...cisssssssss. Nama xde nama gelaran cam Along & Angah tu....kena la panggil aku Alang lak, mana leh jd aku pon nak gak nama gelaran kuarga kan, hahahaha....


Tapi pas aku umo 13 thn, aku dpt adik pompan bongsu...so ngan adik bongsu tu aku gelarkan diri aku "Ayang" hehehe. Sebbaik nama tu lekat sampai skang & anak2 buah sume panggil aku "Mak Yang". Kwn2 adik aku panggil aku "Kak Yang", blasah je lar.


Masa aku kawen lak, ikut adat Jawa (my ex-in-law's side), anak2 buah yg dari adik2 panggil aku "Wak". Hah, kowang jgn lak salah sangka igt panggilan tu utk lelaki je taw, panggilan tu utk makcik/pakcik yg pangkatnya lbh tua dari their parents. Kalo anak2 kakak/abg lak panggil aku "Bibik" (bukan bibik cam panggilan ong gaji tu taw). Tu tandanya their parents lbh tua dari kite.


Actually lbh complicated sbb kalo ikutkan betul2 kena ikut sampai ke nenek/moyang, kena tau asal usul utk panggilkan gelaran tu. Kdg2 yg jauh tua dari kite pon panggil kite "Wak" sbb asalnya datuk/nenek/moyang dowang lebih muda dari datuk/nenek/moyang kite. Ok stop, kang ada yg pening lak, hehehe.....


Kalo kat opis aku dedolu panggilan aku adalah "Nora". Since aku keje ngan sorang yg bergelar "Dato" so kdg2 org lebih kenal aku sbg "Nora Dato'......." dari nama asal aku, hahahahaha. Bkn maknanya aku ni anak dia atau skandal dia tp utk senangkan org nak kenal Nora yg mana. Ye la nama tu kan ke ramai yg guna.


My ex-hubby kdg2 panggil aku nama Nora gak masa lom kawen. Tapi pas kawen trus panggil "Kin" jer, cissssssssssss, xromantik langsung. Aku baik punya panggil dia sbg "Yang". Aku ssh nak panggil dia "abang" cam isteri2 org lain sbb da terbiasa panggil nama je masa bercinta. Ye la dia kan muda dari aku. Tp ble depan family dia, aku malu sket nak tiak nama tu, so saja sengau2kan sket panggilan "Yang" tu cam bunyi "Bang", hahahaha.....


Ok cukup setakat ni je lar, actually ada banyak agi panggilan aku ni....lain org lain panggilannya. Cam dak Itamrazali & Azah skang panggil aku "Kikin" lak, hahahaha, belasah je lar.



Shikin JD : walau apa pon nama panggilan, yg penting nama tu jgn sampai mengejek peribadi atau sifat2 diri org yg digelar atau sampai leh mengaibkan seseorang sudah....




4 comments:

azah_rohaizah said...

selamat pagi wak Kikin....

wakakaka

lariiiiiiiiiiiiiiiik

jap *chup *chup *chup cemolot dulu

sambung lari nyorok bawak kain dak itam...

Shikin JD said...

Huwarghhhhhhhhhh....hahahaha

Camat pagi Bik Zah, kekeke....

Ooo nak larik msk wah kain dak Tam ek, make sure dia da cebok taw !

*polok2 gomol2 com2*

ShazlanShazabi said...

namqa saya putera shazlan alshazabi montemayor tp nama cembungan saya ialah buntat....

Shikin JD said...

Wowwwww kelasssssssssss nama tu Shaz, unik nickname tu...hahaha

Tp mmg realiti kdg2 nama asal yg pjg2 hanya tinggal kat suat banak jer...hehehe...*muah*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...