Tuesday, August 2, 2011

IfTaR @ RaMaDhaN 1.....


Alhamdulillah aku berjaya jalani ibadah puasa pd 1 Ramadhan smlm. Time sahur pertama tu, aku mkn 2 biji kurma & minum air masak kosong jer. Mmg aku da terbiasa camtu, kdg2 langsung xjamah apa2 sbb perut aku pepagi mmg ssh nak terima makanan. Slalu kalo aku bangun pon hanya tok minum air jer atau temankan Afif makan.




Sbb kali ni aku buka poser sensorang, my sis pon xtau blk kol bape, so blk2 keje je trus aku drive ke bazar ramadhan [kalo Afif ada, kdg2 aku gagah2kan gak masak, tu lbh berbaloi & lbh puas].


Aku igt nak cari simple2 jer cam slalu aku beli, Nasi Beriani Daging Masak Hitam (yummy!!!). Aku pon xde la toleh2 sgt tgk juadah2 lain w/p sempat gak terjeling2 & tergoda2, hahahaha. Tapi aku nekad sbb aku xnak membazir.
Pastu aku beli Otak2 yg mmg slalu gak aku beli. Air2 tu aku xbape berkenan sbb aku takot dorang guna air xmasak, agipon aku ni kurang minum ais2 skang kecuali da terlalu panas atau haus. Aku lbh pilih air masak putih saja atau air panas.




Time buka aku trus terkam nasi beriani w/o makan kurma dulu cam slalu. Sbb aku mmg ske sgt beriani kat gerai yg aku beli tu. Ntah sbb poser atau kali ni lain sket, aku rasa cam pedas lak lauk daging tu . Otak2 tu pon rasa cam pedas gak.




Tiba2 aku rasa lain macam & perut aku dan2 rasa sakit. Padahal aku ni mmg kaki pedas & leh tahan pedas camne pon. Mgkn sbb perut kosong tup2 dibelasah tanpa amek manisan cam sunnah Nabi yg makan kurma dulu. Tu la org kata nafsu kot.




So pagi tadi time sahur aku makan kurma sebijik, apam balik & air kosong utk elakkan sakit perut lagi.



Shikin JD : Rasainnn, lain kali jgn gelojoh & tamak....puasa ni mendidik kite supaya mengawal nafsu & erti kesabaran....makan bkn cam xkan jumpa makanan agi esoknya...



4 comments:

ayie said...

selalu kena paksa bangun sahur..kekadang 2 kali parent kejut.. tapikan bila sahur terasa macam letak makanan/buang makanan dlm tong sampah je..tak terasa kenyang..huhu

Shikin JD said...

Mmg pon, kdg2 ssh nak bangun waktu ngah syok2 tido ni....

Cam Afif pon sama, masa kecik2 dia rajin poser tp kalo dia xbangun tkt dia xthn, so ma kejutkan dia, suapkan dia makan w/p masa tu mata dia msh ttp, hehehe...

ShazlanShazabi said...

kita cuma keberkatan jer walaupun tak lalu makan time sahur,minum air masak dan kurma tu pun dah kira afdal...

Shikin JD said...

Tol tu, tu la akk gegeh2 gak bangun w/p xmkn...sekurang2nya leh wat keje awal atau gi opis cpt dari slalu kan?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...