Tuesday, January 20, 2009

BeLaJaR aNaKkU....


Taon ni adalah taon yg amat penting buat Afif, anak tunggal kesayanganku yg mana dia adalah calon SPM taon ni. Bkn dia je yg berdebar2, tapi tak dinafikan aku gak.

Jadualnya yg padat & memenatkan. Setiap hari gi sekolah dari pagi sampai tghhari atau lewat. Ada masa dia kena menghadiri kelas tambahan. Tak lama lagi sukan tahunan lak.

Cam biasa setiap taon dia amek bhg pertandingan kawad kadet yg mana dia adalah ahli pasukan kadet polis sekolah. Dia gak kena ada masa latihan sukan. Abis je kelas, berlari dia ke latihan kawad.


Mujur gak dia dulu bekas pengakap masa kat sekolah rendah yg mana kawad2 ni mmg da slalu dia amek bhg, ada masa menang ada masa kalah, adat la kan? So kelebihannya tu mmg berbaloi.

Balik je dari kawad dia akan berlari pula ke pusat tuisyen tak jauh dari Batu Caves hari Selasa, Rabu & Khamis. Ptg aku akan menjemputnya, jika aku berkesempatan.

Sbb aku keje dia akan gi sendiri naik bas (actually kira baru dia blajar naik bas sendirian, mujur ada gak sekali sekala dia kuar ngan kawan2 naik bas masa cuti - actually aku tak galakkan sgt sbb tau2 je la anak tunggal so aku tak nak dia terlalu sosial di luar, baik aku antar & jemput tapi sekali sekala takper la).

So far tak dgr lagi keluhan kepenatan cuma air muka je cam terlalu letih. Malam lak siapkan homework. Pastu tido. Kdg2 nak berckp ngan dia pun dia da wat tak bape nak layan.

Aku biarkan dia sendiri yg akan ckp ngan aku, takpe la aku paham. Ble dia nak berckp aku akan tumpukan sepenuh perhatian padanya. Apa yg aku slalu wat ialah usap2 kepala & badannya. Aku tau dia mmg ske camtu & sekali sekala dia akan sandarkan palanya kat peha aku.


Time skolah lak mmg dia jarang makan. W/p aku slalu nak bekalkan dia apa2 dia tak nak, makan kat skolah tak sedap lak katanya. Menu hari2 sama, jelak. So kdg2 ble aku blk ptg baru dia makan, sian tol aku tgk dia. Setiap hari sebelum aku kuar gi ofis mesti ada pesanan penaja yg standard, "makan tau, jgn tak makan...".

Duit blanja aku tak bagi hari2, ble dia kata nak duit baru aku bagi. Dia mmg jarang minta duit kecuali nak bayar tu bayar ni, aku pun tak galakkan dia belanja boros kecuali utk yg perlu aje. Setakat ni dia cam puas ngan apa yg aku bagi w/p tak banyak, alhamdulillah.

Jaga Afif sejak kecik mmg tak banyak karenah w/p aku jadi single mum sejak dia darjah dua tapi mmg dari awal lagi aku je yg berusaha sorang2 sana sini, daftar itu ini, so mmg tak jadi masalah sgt. Lebih2 lagi dia pun bkn jenis yg demanding & tau kesusahan yg aku hadapi.

Tapi skali skala aku ttp manjakan dia ngan belikan apa2 yg aku rasa dia perlukan ble aku ada cukup duit. W/p kdg2 aku cam cuak ble tgk dia makin membesar & perlukan duit yg lebih bnyk esspecially utk pelajaran. Camne agaknya kalo dia msk ke pusat pengajian tinggi nanti??? Aku malas nak fikir sgt, aku akan berusaha & berusaha utk cari duit utk sara sume tu tanpa bantuan dari sesapa, insyallah...amin.

Apa yg aku harapkan anakku akan berjaya dlm penghidupannya & menjadi seorang anak yg taat & menjadi kebanggaan aku satu hari nanti..insyaallah, amin.


12 comments:

star said...

insyaallah, amin

helmi lassim said...

gud luck to Afif..
do your best ok...

Shikin JD said...

star & mie, tengkiu so much dear...

kyrun _q said...

it seems like its a fighting year for mother n son....huh?
but don't stress so much....
just let them be sevenTEEN,
keep reminding them to take responsibility relax n have fun...

p.s My Fiffy SPM gak..hehehe

Shikin JD said...

thanks kyrun..
tu la kita serupaaaaaaaaaaaaaaa (remember this song tak?)

hope ours will do their best..
slalu yg lebih2 mmg la all the mamas, hahahaha
even we look like a vogue mums but inside us mmg kite yg lebih2 berdebar2, right?

Shikin JD said...

twit twit....vogue????

in our heart : apa, tak caya ker??
hahahahaha (perasan)

narnia said...

mmg vogue pun.....

mmg betul la..kalau anak nak periksa, mak-mak yang lebih suspen...kita pun sama pulun ngan diorang buat revision...

fadzree said...

yuhuuuuuuuu....

to afif, d ur best.... dont stress2 tau.... klu stress2 mkin la stress... klu mkin stress, jd stress la.... klu jd stress, mkin la jd stress...

pe yg fad ckp ni??? fad pn kurg phm...

anyway, mama pn dont stress2 jgk....

yuhuuuuuuuuu

Anis Hayati said...

All the best utk Afif
Anis dah prnh merasa thn yg sgt stress tu
penat sgt smpai kdg2 rasa nk give up..
tp alhamdulillah teruskan jgk
Cuma pesan Anis pd Afif..
Drp pnglmn thn lps..
kalau nnti nk dkt2 SPM,
bykkan buat soalan2 percubaan negeri lain..ada soalan SPM yg hmpir sama..
& bersedia dgn soalan2 pelik utk SPM nnti..
soalan yg diluar jangkaan..dah 2,3 thn soalan2 mcm ni keluar..
so, prepare.. tgk la soalan2 SPM yg lps2...

All the best..
Anis pun berdebar2 nk tnggu result SPM..
risau sgt, xbrpa nk yakin coz kewujudan soalan2 pelik tu..
especially add math

fadzree said...

btul la anis..

kita serupaaaaa....

Shikin JD said...

ok thanks anis & fad for the tips
nanti mama sampaikan kat afif ye?

mama wish both of u dpt result yg baik nanti, insyaallah, amin....

fadzree said...

insyaAllah, aminnnnnnnn...........

tip fad tu mama ubah2 skit ayt sblm smpaikan kt afif psl tu ayt org tgh blur....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...