Tuesday, March 15, 2011

Specs Oh Specs....


Aku ni mmg rabun dari zaman skolah. Walau camne pun, aku start pakai specs pas SPM sbb xnak terima kenyataan yg aku ni rabun, hahahahaha.....


So, sejak tu aku da ada berpasang2 specs dari yg murah, sederhana & mahal. Dari kaca & plastik. Dari yg berframe sampai lah frameless. Yg aku xpernah pakai ialah contact lense sbb mmg opticians xbenarkan sbb mata aku ni cacat sket, hehehe (cam ada cataract).


Even masa nak kawen dulu aku merayu2 nak wat contact lense tapi sume opticians xnak wat takot nanti mata aku rosak kata dorang. So, ndak xndak terpaksa la gak aku bukak specs masa bersanding, mmg cam org buta je jalan pon kena pimpin sbb blurr, hahahahaha.


Specs pertama aku, aku beli dgn duit allowance yg arwah abah aku bagi sbb tlg dia wat keje sket2....*eksen nak beli ngan duit sendiri*. Pastu ada agi bbrp psg (xdpt nak tunjuk sbb ntah mana simpan atau mgkn da dibuang).


Ok skang aku nak share the few latest specs yg aku ada.....



Yg ni aku beli few yrs back....da lama sgt tak igt thn biler. Tp yg plg aku syg skali sbb specs lepas2 ni yg aku wat sume ada je yg xkena & pastu aku kembali guna specs ni sampai la calar-balar & senget-benget.


Ni la wajah aku kai specs kat atas tu


Pastu aku li lak specs lain kalo xsilap thn 2008. Spec ni bape kali aku tkr cerminnya dlm masa bape mgu sbb mula2 tu aku tempah yg kaler tapi ble aku rasa cam xbest je trus aku tukar cermin plain....


Tapi tu pon aku xske gak sbb 'kangkang' specs ni bsr sgt, xsesuai dgn aku yg bertudung....nampak cam xelok jer. Trus aku simpan & yg ni pon da ilang ntah ke mana (sebbaik gambau ni ada agi aku amek dulu).
Pastu aku pakai blk specs lama yg kat atas tu.



Pastu last year 2010, aku li agi specs baru. Lense dia mahal sbb rabun aku tambah tinggi....500+ so kalo amek lense murah tentu xselesa nak pakai. So, atas nasihat optician, aku pilih lense Varilux Progressive lenses yg berkualiti & asli. Ia cam 3-in-1 (3 distances in 1 lense), kira berpower depan, atas, bawah & tepi, so xde la pening.


Tp yg ni pon ada masalah negara gak sbb frame dia. Mula2 aku pilih pink color, mmg cantek la pd aku....ske sgt mula2 tu tapi baru smgu specs tu cam senget je aku tgk, so aku bawak semula ke kedai specs tu....pas dorang repair2 2-3 kali aku berulang-alik, sampai last2 patah.


Since msh under warranty so dorang gantikan yg baru. Puas gak la cari yg sejenis tapi xde, da abes stock, so dorang tukar yg sama jenis tapi kaler putih....ok la aku malas nak bising2. Pakai je la, tapi sama gak problem, patah gak.....cissssss, dorang ni mentang2 la ada discount dorang bagi frame yg hampeh. Last2 aku simpan je specs tu & ulang blk specs senget-benget aku tu.

Ni la specs yg aku tukar frame sampai 2 kali tu


So, wajah2 aku berspecs tu cam kat bawah ni....mula2 yg kaler pink, yg gambau pastu yg kaler putih.

Ni specs yg kaler pink tu

Ni specs kaler putih


Lama2 aku fedup gak sbb asyik2 org tegur specs senget-benget aku tu....aku syg wooo ngan specs tu sbb selesa sgt. Last2 aku terpaksa gak cari frame baru tapi kat kedai lain. Sbb aku ske frameless so aku cari yg frameless gak. Mula2 da ok, da dpt yg sesuai ngan aku tapi ble optician tu pasan yg lenses aku jenis mahal dorang xsanggup nak bagi warranty sekiranya lenses aku pecah masa proses menebuk lubang. Kalo lenses yg murah dorang leh ganti...since aku pun bkn wat lenses tu kat kedai dorang so rugi la kalo dorang yg kena ganti kan?


W/p chances nak pecah tu rendah tapi dorang ttp ckp ada kemungkinan gak. Aku menung gak ble dorang ckp camtu.....lama gak aku pk pastu aku ckp dari aku rugi trus baik aku cari je yg ada frame. So pilih2 agi frame, sebbaik jumpa gak yg sesuai. Last2 aku terpaksa gak kuar duit agi bape ratus utk ganti frame, tapi tu lbh baik dari aku kerugian lenses pecah sbb harga lenses tu je RM1K++.


Sebbaik pastu aku hepi ngan frame baru tu....so skang ni aku pakai la specs tu...xde la malu agi ble org renung muka aku tgk specs senget-benget tu kan? Hahahahaha....


Tu la karenah & masalah2 yg aku hadapi sbg sorang yg rabun....Korang leh tgk specs dgn frame baru tu cam kat bawah ni, tapi aku xsempat agi amek gambau ngan specs baru ni sbb aku kira baru gak la wat specs tu dlm 2 mgu ni....







6 comments:

mitaz said...

kak syikin...pekata try gi wat laser...bnyk org kata okay pas wat tu....huhu..

Shikin JD said...

Thanx mitaz...

Mmg akk pernah pk psl laser tu tapi phm2 je la, mahal, beribu2-riban, x mampu akk...

Kot ada yg sponsor lain la, hehehe...
Atau mana tau ada rezeki in future kan?

ShazlanShazabi said...

leceh la kak, paling benci bila sy taktau mana letak spec saya...tp kalu tak pakai rasa tak hensem plak..

Shikin JD said...

Hahahahaha....

Akk lak xkan kehilangan specs ni sbb bangun2 je da cari sbb selagi xpakai cam xlengkap sbb pandangan kabur lar

Kdg2 akk tdo ngan kai specs...

Dolu2 masa msh bkawen every nite my x-hubby yg bukakkan specs i sbb i mesti tertdo pakai specs, hehehe...

azah_rohaizah said...

chak!..chak..
saya sudah masuk ke rumah mu..
ohohoo merah nya makngah...suker..suker..
aisay..saya pung rabung...ahhahaa

Shikin JD said...

Hehehe...mode CNY gitewww

Tu la kan, leceh jd rabun ni
Tp btl cam kata Shazlan specs leh ubah penampilan kite...kdg2 leh jd ayu/ensem kdg2 nmpk cam Makcik Bedah lak, hahahaha....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...