Sunday, March 20, 2011

SamBaL BiLis CiLi PaDi Utk AFiF....


Smlm, Sabtu 19/3/2011 family my bro Wan blk kg wifenya kat Sg. Petani. So, aku pun terpk nak kirim makanan utk anak tunggal kesayangan ku. Tp aku tak tau nak kasi apa, puas aku tanya2 kat dia nak apa tapi dia kata tak kesah apa2 pun ok jer (yg penting air tgn ibunya).


Malas nak watkan rendang/serunding sbb amek masa lama....pastu aku pk nak watkan sambal bilis jer. Ble aku tanya kat Afif dia kata ok & dia nak aku watkan dia sambal goreng bilis cili padi. Dia mmg kaki pedas sama cam aku & abahnya.


Tingat dulu masa aku peknenkan dia, aku terliur nak makan cili padi tapi arwah mak larang keras sbb takot baby lam perut kepanasan katanya. Tapi aku degil & curik2 makan gak. Kalo aku mkn dpn my x-hubby for sure kena jentik jari, cisssssss....hahahahaha.


Sbb tu kot menurun ke Afif yg mmg kaki pedas. Masa dia kecik2 dia da start makan cili padi, abah dia ajar, katanya anak jantan kena berani. W/p ble dia makan tu berdesup2 pedas tapi dia tak serik, sikit pon dia xnanges kepedasan.


Ok la, skang aku nak menayang apa yg aku masak smlm.


Sambal dlm proses garing & mengering


Bilis dicampurkan dgn sambal yg da garing tu


Siap dibekalkan


Bkn sambal goreng bilis cili padi ni je yg dia pesan, siap ngan roti skali dia soh aku bekalkan, hehehehe (supaya dia leh jimat xyah beli lain).





2 comments:

azah_rohaizah said...

sulp!..sulp..sedut air liur yang meleleh...

ni xleh post ke Nilai ke ni?...heheheh

Shikin JD said...

Ala ni masak campak2 dlm kuali je org kata....hehehe

U kat Nilai ker?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...