Wednesday, April 13, 2011

AfiF naK waK KeTa...


Cam aku cite aritu, anak tunggal ku Afif nak blk utk semester break ujung bulan ni (pas last paper). Sblm tu dia ada gitau yg dia nak mahirkan semula bawak keta.



Sejak dia amek lesen keta pas abes je SPM aritu, sblm dia msk PLKN 3 bln & dia da lulus dpt lesen P, aku xpernah bagi dia bawak betul2. Ada xde pon 1-2 kali, tu pon siap aku cam Mak Tiri / Mak Mertua Kassim Selamat, hahahaha. Siap nak nanges la dak tu aku kejekan. Ye la nama je da ada lesen tapi bawak terkial2 sampai aku naik hangen sket [padahal aku dulu agi teruk, syhhhhh!!!].


Ala aku ada alasan garang2 ngan dia sbb aku nak dia bawak keta betul2...w/p da ada lesen lom tentu dia brani bawak kan? Agi pon tu la satu2nya keta yg aku ada, tu la yg aku wak gi keje or ke mana2....so aku lebih berhati2 & kedekut sket.


Afif ada ckp ngan aku, kalo xkasi dia bawak sampai ble pun dia xkan mahir. Mmg aku ada pk camtu gak. Ekceli dari last sem break agi aku nak soh dia brush-up blk, tapi tak dan2 je, ada je hal kite org. So, mmg aku igt nak soh dia bawak masa kat highway sbb jln straight & xmanyak belok2 sbg permulaan.


Rupe2nya dlm diam2 dia ada bawak keta masa kat Penang tu. Tu pon dia ckp slow2 tkt aku 'jerit' blk, hehehe. Dia kata dia bawak keta kwn dia sbb kwn dia xsihat masa tu, tu pon xjauh sgt. Kwn dia sewa keta tu masa kat kolej & keta tu auto katanya.


Dia gitau gak upe2nya keta auto agi senang nak bawak. Tapi aku ada gak pesan kat dia jgn sonok2 sgt nak bawak keta org sbb nanti kalo jd apa2 sapa nak tanggung kan? Harap2 dia igt pesan aku tu.



Shikin JD : Sebenarnya makcik pon da penat nak drive sana-sini, so kalo dia da ok nanti leh la dia take over stereng tu & makcik leh jd passenger jer atau mem besar, muahahaha....




4 comments:

farel said...

kak shikin: rasenye elok jugak akak bagi sedikit kepercayaan pd anak akak tu. atleast die boleh belajar dari kesalahan..tak salah rasenye..

Shikin JD said...

Tol tu Farel,

Akk pon rasa camtu gak, akk kena percaya kat dia...agipun dia lelaki kena la bagi dia lasak sket & biar dia tau wat sume perkara kan?

Selama ni akk rasa cam terlalu 'kongkong' dia & 'manjakan' dia keterlaluan kot sampai akk cam terkejut ble tgk dia da 'dewasa'

** muah!!! **

farel said...

tu la kak...saya dulu pun cam gitu jugak kaedahnye...mak x penah nak bg kepercayaan kalo keluar ngan kawan-kawan ke...buat keje-keje berat ker...so jadi la sy seperti ini..sopan santun je...hehehe
tapi mak beri cukup didikan agama dan pendidikan..alhamdulilah... *hugs*

Shikin JD said...

Sama la ngan akk,
Da la anak akk tu sorang je
Mmg dari kecik dia close ngan akk
Esp. pas bapa dia tglkan kami
Tp dulu dia pon rapat ngan his dad

So, mmg akk jaga dia btl2
Kemana dia nak gi akk akan antar-jemput
Akk akan make sure dia selamat

Tapi ble dia da bsr akk rasa dia cam da jauh sket dari akk tu la akk cam terasa sket & kdg2 ssh gak nak trime yg dia da bsr-pjg & da ada pendpt sendiri, mgkn dia pon nak privacy...

Tp lately akk cuba bagi kelonggaran kat dia asalkan dia sentiasa jaga maruah & agama

Tp akk still akan kol dia every single day bape kali & dia kena update sume xtvt dia & i'll do the same...apa yg akk nak ialah kepercayaan & hormat each other

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...