Friday, November 7, 2008

UjiAn dAraH


Pada 6/10/2008, aku telah ke panel clinic syarikat aku bekerja utk blood test Bbrp bulan sebelum tu sehingga bulan Ramandhan aku kerap demam on & off, kejap2 demam, kejap2 demam.

Walau camtu aku ttp gagahkan diri utk join program bersama Nubhan & Nubies spt sambutan malm merdeka, program anak2 yatim ...kedua2nya di Mydin, USJ dan juga Marhaban Astro di Bukit Tinggi, Klang serta beraya di kg Nubhan (2 Syawal) di Juasseh tu.

Masa tu aku kerap pitam tapi aku tak nak tunjukkan sgt. Ble dah tak dpt nak control, aku larik kejap dari sume org & dok di mana2 aku dpt rihatkan diri.

Tapi alhamdulillah masuk je bulan Syawal, nampak perubahan dimana aku makin pulih tapi aku telah diarahkan oleh dr yg merawatku utk pemeriksaan darah. So keputusan yg aku dpt mmg memeranjatkan sbb penyakit lama ku berulang.....aku pernah mengidapnya 6 tahun dulu tapi telah disahkan pulih selepas 1 1/2 tahun berulang alik ke hospital.

Utk pengetahuan penyakit ku itu tak berjangkit & ianya bkn disebabkan oleh apa2, cuma ada didalam darah ku. Sesiapapun boleh mendapatnya, tak kira samada miskin atau kaya.

Tapi bezanya kali ini tak seteruk dulu kerana dulu aku kerap mengah & semput. Jln sket je dah tak larat. Dan ada bbrp tanda2 penyakit tu yg tak de kali ni, tu yg aku pun tak sangka. Tapi aku tak takot sbb aku penah mendpt rawatan tersebut & aku telah pulih sekali.

Pasal tu la aku lengah2kan amek result blood test tu padahal dah dipanggil berkali2 utk jumpa dr utk dibacakan resultnya.

Panel clinic arahkan aku mendapat rawatan ke hospital pakar.

Aku dah gi hospital utk wat appointment mgu lepas tapi adooooooi lama tol nak tgu next appointment. Ngapa la hospital tu tak bagi jumpa dr terus...sabau je la. Takpe takpe aku pun rasa cam dah mula sihat so aku leh tgu utk pemeriksaan & jika ujian darah kali ke 2 mengesahkannya just dptkan rawatan selayaknya la.....aku kan tabah orgnya.

So next Tuesday, appoinment utk blood test. Ni ada sikittttttttt problem....

Aku ni penakut. Mmg lawak la dulu ble dorang nak amek darah aku, aku akan mengeraskan diri. Dan bile dorang cucuk je, blum cucuk lagi pun aku dah jerit. Pernah nurse di situ siap mengurut2 & mengusap2 utk memujuk aku masa dorang nak cucuk amek darah.....cam bdk2 kecik...kakakakakaka.

Tapi skang ni aku rasa aku dah mula berani sket2 ble dicucuk, ye la dah selalu kena kan? Hahahahaha.

So aku bersedia utk diambil darah......Hospital......Wait for me, here I come!!!!! Hehehe, bkn sekarang, next Tuesday la.

2 comments:

hArnEy said...

mama...mama oke ke...???

Shikin JD said...

harney, tak de apa2 la...
i'm oke

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...