Tuesday, December 23, 2008

kUruS...KuRUs...kUrUs...huhu


Adoooooi aku ni dah naik balik berat badan....ni sume sbb dulu ramai yg tegur aku terlalu cengkung, cam org sakit. Lebih2 lagi teguran dari family aku sendiri.
Mula2 kalo org ckp aku dah kurus komain lagi aku ske. Tapi ada yg ckp dorang dah tak kenal aku lagi sejak aku kurus. Tak tau la ngapa dorang ckp camtu, lain ke muka aku ble kurus??

Dolu2 berat aku pernah mencecah 85kg (berat wooooo). Berat ni masa dah kawen la. Masa tu aku dah cuba macam2 cara utk kuruskan badan, ada yg menjadik ada yg tidak.

Masa zaman anak dara aku penah kurus giler. Masa tu aku selalu pakai skirt pendek paras atas lutut ke pejabat, mmg org kata cun la, hahahahahaha (masuk bakul angkat sendrik). Tapi sori gambar masa tu mmg tak de langsung. Kalo tak leh aku tunjuk kat sini.


Salah sorang bf aku masa tu (yg bakal aku kahwini) mmg ske tgk aku pakai skirt sbb katanya aku nampak lebih sopan. Mana tak nya kalo duduk tu mesti kepit abis, jalan cantek sbb pakai high heel (mmg dari dulu aku mmg ske pakai high heel sampai la ke sekarang ni). Ye la kena la duduk sopan, kang nampak lak yg tak sepatutnya kan?

Pastu naik & turun berat badan ni cam yoyo lak. Masa bertunang, my tunang pun naik berat badan (dulu dia mmg kurus giler, ramai yg tegur sejak bertunang badan dia naik tapi still maintain hensem & macho la, hahahahaha) mana tak, makan pun berteman, ati senang, hehehehe. Masa nak kawen tak nak lak kurus betol, geram aku. Aku nak pakai baju kawen cantek wooo. Tapi takpe, dah lepas pun.

Tapi kebelakangan ni aku dah jumpa cara nak kuruskan badan. Ble aku dah selesa ngan badan yg kecik tup2 macam2 komen org, ada yg kata ok, ada yg kata cam org sakit, ada yg kata tu la ni la. Last2 aku fedup aku naikkan sket berat badan tapi ble dah naik aku lak yg tention sbb rasa cam tak elok.

Berat ku dari 85kg turun ke 75kg, pastu turun lagi ke 73kg...turun lagi ke 70kg. Lama gak la 70kg berat ku sebelum turun ke 65kg, tapi tak lama pastu berat ku maintain kat 60kg. Maintain..maintain..maintain tak lama pastu turun lagi sampai 59kg. Pasni la aku dgr macam2 komen.

Ble berat badan ku turun secara banyak, banyak baju2 aku yg dah tak sesuai nak dipakai lagi. Ada yg tegur nampak cam baju berjalan la, gelobos la, tu la ni la, hehehe. Banyak gak aku kena kuarkan duit utk beli baju2 baru tapi yg lama tu aku belasah gak kalo dah tak de baju, huhu.

Skang ni aku nekad, aku nak turunkan balik berat badan. Sbb aku rasa lebih sihat ble kurus. Tapi bkn kurus sgt la, yg sedang2 aje, yg penting kesihatan beb.

Ok guys, aku nak turunkan lagi berat badan ku.....balik kang nak timbang dulu sebelum my new resolution tu. Tunggukan perkembangan aku ye?

6 comments:

ajym said...

TU LA MA.... KALAU DAH KURUS TU JGN DENGAR CAKAP ORG..... ORG NI KURUS PUN TEGUR, BILA DAH BERISI PUN DI TEGUR.... SEMUA TAK BOLEH

TGK AJYM.... WALAUPUN RAMAI YG KATA KURUS SGT LA... TP AJYM MMG SUKA KURUS LANTAKLA APA DIORANG NAK KATA....

ADA YG KATA BINI TAK PANDAI JAGA... AJYM PERTAHAN KAN.... ORG YG GEMUK LA BINI TAK PANDAI JAGA.... BAGI MAKAN YG TAK BERKHASIAT....

KALAU DAH GEMUK BUKANNYA SENANG NAK KURUSKAN BALIK.... THATS WHY....JGN RISAU ATAS TEGURAN ORG...YG PASTI KITA SENDIRI YG MAHUKAN...

Shikin JD said...

ajym rangka kecik tak prasan kurus pun, sedang2 je, kalo org rangka besar kurus mmg nampak kurus...

cam mama ni rangka tak tau la cam besar je, pastu tak tinggi sgt, kalo berisi mmg nampak sgt la...

fadzree said...

mama, ni de tip utk kurus,
mama perasan x klu mama gi tesco kat bhgn air n yogurt,
de yogurt jenama sunglo x silap fad... berat 1 kg, harga rm14.69.
mama beli yogurt tu, pstu mama beli kordial spt kordial oren or whateverlah, pastu mama isi yogurt tu dlm 6 sudu kecik pstu mskkan kordial n campur dgn air dlm 1 gelas pstu mama minum... amalkan setiap hari xkira masa, waktu mama buka peti ais je, mama wat air yogurt, 1 kg yogurt blh minum slma 1 minggu, so, bila dh abis, mama kna beli lg.... insyaallah, dlm masa 1 bulan mama dh nmpk kesan.... fad dh guna cara ni, n berat fad turun 2kg dlm masa sebulan je....

fadzree said...

panjangnye fad tulis.....

Shikin JD said...

waaa ni fad bkn mama je akan cuba ni, org lain sekali....hahahahahaha

mama pun ada cara lain tapi tak salah cuba cara yg fad ajar kan?

thanks for the tip fad

fadzree said...

welcome.....
x pe, tip2 berguna mcm ni mmg ptut dikongsi bersama... janji diet cara sihat....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...